Trenutno se predvaja:
16. marec 2020 ob 07:59 Radio Koper

Koronavirus ustavil javno življenje

Vlada nadaljuje s sprejemanjem številnih ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa, med drugim so prepovedali kakršnokoli organizirano varstvo otrok in napovedali zaustavitev letalskega prometa. Javno življenje se je skorajda že ustavilo.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V veljavi je začasna prepoved in omejitve javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Javni prevoz je začasno prepovedan od polnoči. Taksiji bodo lahko vozili, vendar bodo morali vozniki pred vstopo m novega potnika vozilo razkužiti.

Od polnoči velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Bodo pa omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru.

Z odlokom je prepovedano organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

Civilna zaščita novogoriške občine je vzpostavila telefonsko številko za vse, ki ne smejo zapustiti stanovnaja ali se ne morejo oskrbovati sam. Za pomoč bo mogoče zaprositi vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah, med 8.00 in 15.00. Klicni center mestna občina organizira skupaj z Občino Brda, zato bodo nanjo lahko klicali občani obeh občin. Številka je 05/33 50 107

Mestna občina Koper in Vrtec Koper od danes usklajujeta potrebe po varstvu na domu za vse starše, ki so zaposleni v sektorju kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti. Starši lahko za dodatne informacije pokličejo na telefonsko številko 030 370 596, in sicer vsak delavnik, med 9. in 17. uro.

V času prepovedi izvajanja javnega prevoza bo koprska občina s štirimi službenimi vozili okrepila socialni program spremstva in pomoči starostnikom pri posameznih opravilih. Za vse informacije se obrnite na 030 710 007.

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je napovedal, da se bo jutri ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati.

Pristojni so se medtem odločili, da vstopne točke, na katerih so sedaj jemali brise za testiranje, spreminjajo v ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19, je pojasnila infektologinja Bojana Beović. Po njenih besedah je sicer pri treh bolnikih s koronavirusom stanje zelo resno in so resno ogroženi.

Za nekaj pozitivnih trenutkov pa so poskrbeli slovenski glasbeniki, ki so sinoči ob 18. uri z balkonov in oken zaigrali na inštrumente.

STA


Zadnji prispevki