Trenutno se predvaja:
19. oktober 2019 ob 09:57 Kultura

Čutenje svetlob in barv

V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju je na ogled pregledna razstava slik Silvestra Komela.
Slikarjeva družina. Foto: Radio Koper
Slikarjeva družina. Foto: Radio Koper

.

V Galeriji Prešernovih nagrajencev, katere osnovno poslanstvo je v predstavljanju in zbiranju del dobitnikov najvišjih državnih priznanj s področja umetnosti, Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, je od sredine letošnjega septembra na ogled pregledna razstava slik Silvestra Komela. Goriški slikar je za svoj izjemen opus prejel nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo leta 1981, dve leti pred svojo prezgodnjo smrtjo.

Nelida Nemec in slikarjev sin Boštjan Komel. Foto: Radio Koper

Silvester Komel je v 80. letih prejšnjega stoletja razvil samosvojo likovno govorico, ki ga je postavila med najpomembnejše slovenske slikarje druge polovice 20. stoletja. Kljub prezgodnji smrti je ustvaril izjemen opus, v katerem je kraško pokrajino s toplino barvnih kromatskih stopnjevanj in svetlobo, ki proseva iz njenih globin kot upanje in optimizem, spremenil v sliko, ki gledalcu razpre ta svet skozi oči in dušo subtilnega umetnika. Tudi na tokratni razstavi je osrednji motiv kraška in primorska pokrajina. Na ogled je izbor 49 slik iz obdobja od leta 1961 do 1983, s katerim želijo organizatorji prikazati celovit Komelov likovni razvoj in njegovo stremljenje k iskanju barve kot tiste, ki je bila njegovo najbolj zgovorno likovno sredstvo. Umetnostna zgodovinarka Nelida Nemec: "Tudi ta razstava izpričuje, da je slikarstvo Silvestra Komela iskalo v problematiki abstraktnega iluzionizma. Likovna kritika je že za časa njegovega življenja njegovo delo ovrednotila kot pomemben pričevalec živega izročila abstraktne umetnosti, ki je črpala iz abstraktnega ekspresionizma in informela in iz tistih odvodov v svetu aktualnega abstraktnega izraza, ki smo jih označili kot lirska abstrakcija ali abstraktni iluzionizem in prav temu smo v tem izboru dali poudarek, torej tistim delom, ki izražajo Komelov odnos do barve in do okolja, iz katerega je izhajal."

Vsa razstavljena dela so iz družinske zbirke, »ki predstavlja dragocen izbor njegovih del, saj zajema slikarjevo obdobje od samih začetkov do del, ki jih je ustvarjal tik pred smrtjo. Zato smo se tudi odločili, da zajamemo samo dela iz družinske zapuščine, zakladnice, kajti tudi ta dela omogočajo celovit vpogled v slikarjevo iskanje.«

Razstava del Silvestra Komela z naslovom Čutenje svetlob in barv je na ogled do 20. novembra. Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj z njo počasi tudi zaokrožuje predstavljanje likovnih del z nagrajenimi primorskimi umetniki.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki