Trenutno se predvaja:
16. april 2021 ob 06:20 Kultura

Filmski festival se vrača v Portorož

Letos bo minilo 30 let od prvega filmskega maratona v Portorožu, ki je bil v novi državi predhodnik zdajšnjega Festivala slovenskega filma. Epidemija ga je lani odnesla iz mesta rož, kaže pa, da se letos spet vrača.
Festival slovenskega filma naj bi se letos vrnil v Portorož. Foto: FSF
Festival slovenskega filma naj bi se letos vrnil v Portorož. Foto: FSF

Festival slovenskega filma organizira Filmski sklad Republike Slovenije od leta 1998 in je naslednik Tedna domačega filma v Celju iz sedemdesetih let. Po osamosvojitvi je nekaj entuziastov obudilo portoroško srečanje pod nazivom Slovenski filmski maraton, kjer je prireditev tudi ostala in doživela največ edicij. Lani so ga zaradi epidemije organizatorji umaknili v Ljubljano.

Na festivalu podeljujejo Badjurovo nagrado za življenjsko delo in od leta 2001 festivalske nagrade vesna. Foto: FSF

Videti je, da je bil umik le začasen, saj so nam na Filmskem skladu RS potrdili, da se festival letos zanesljivo vrača v Portorož. Direktorica Nataša Bučar je ob tem povedala:

"V dogovorih smo z našim odličnim partnerjem Avditorijem Portorož in nadejamo se, da bodo epidemične razmere dovoljevale, da bomo slovenske filme spet gledali na obali."

Tudi občina Pirana je izrazila velik interes, da festival ostane v Portorožu in bo, kot zatrjuje vodja družbenih dejavnosti Matej Knep, storila vse, da bo šlo vse, kot je treba. Tudi v prihodnje si želijo dobrega sodelovanja s skladom, Knep pa zatrjuje, da "pomagajo na različne načine, letos predvsem organizacijsko, smotrno pa bi bilo tudi, da bi v prihodnje festival podprli organizacijsko in finančno."

Želijo si tudi, da bi imel Avditorij filmski program tudi po festivalu in da bi prebivalci vse slovenske Istre imeli več priložnosti za srečanje s slovenskim filmom.

Neva Zajc


Zadnji prispevki