Trenutno se predvaja:
27. februar 2020 ob 07:13 Kultura

"Navdihuje me družina!"

Kiara Zuljan, 17-letna dijakinja Gimnazije Nova Gorica, prihaja iz znane slovenske glasbene družine, kar jo je od nekdaj navdihovalo in to ne samo na področju glasbe, ampak v življenju nasploh.
Foto: Osebni arhiv/Kiara Zuljan
Foto: Osebni arhiv/Kiara Zuljan

Po značaju sončna in nasmejana učenka solopetja se je za petje odločila pri 12 letih, ko je na Glasbeni šoli Nova Gorica še obiskovala ure klavirja pri Mileni Židanik Vuga in Mihi Štoklju. Takrat jo je v svoj razred sprejela učiteljica petja Marjetka Luznik in tako se je začelo novo glasbeno poglavje. Kiara je medtem zaključila osmi razred klavirja, šesti teorije in drugi razred solfeggia.

Glasba Kiaro spremlja že od malega; nono je bil harmonikar in učitelj harmonike, oče, kitarist Bor Zuljan, je znan rock glasbenik. Vse do tega šolskega leta, ko je vstopila v 3. letnik, je pela v zborih. Sedaj pa se je resneje posvetila solopetju. S petjem je začela pri 12 letih, ko je prišla do Marjetke Luznik v želji, da bi nekoč šla na študij jazz petja na konservatorij. Stvari so se drugače obrnile in danes Kiara ugotavlja: "Klasična glasba mi je dala podlago, začela sem se zavedati svojega telesa. Na tej podlagi pa lahko nadaljuješ v druge glasbene zvrsti." Nima svojega najljubšega skladatelja. "Všeč so mi italijanske pesmi, od zmeraj so mi bile, drugače pa nisem izbirčna glede skladateljev," pravi.

Primorski glasbeni talenti
Kiara Zuljan, gostja nocojšnje oddaje Primorski glasbeni talenti na Radiu Koper ob 20.00, bo zapela pesmi W. A. Mozarta, C. Preglja, G. F. Händla, A. Scarlattija, J. Masseneta ob klavirski spremljavi Andreje Konjedic.

V preteklem letu je na 48. državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG osvojila zlato plaketo. Čeprav je imela tremo, ko je stopila pred žirijo, se je odela v svoj mehurček, trema je izginila in je uživala v petju. Učiteljica Marjetka Luznik je bila z rezultati in nastopom učenke na tekmovanju zadovoljna: "Je takšen tip osebe, ki ima tremo vse dokler ne stopi na oder, potem pa se zna zbrati. Na obeh tekmovanjih je naredila najboljše, kar je takrat lahko." V tem času se Kiara pripravlja na glasbeno tekmovanje Musica Goritiensis, ki ga bosta v aprilu v Gorici prvič organizirala SCGV Emil Komel in Kulturni center Lojze Bratuž.

Foto: Osebni arhiv/Kiara Zuljan

Iz pogovora je razbrati, da Kiari ni nikoli dolgčas. Njen prosti čas je zapolnjen z raznimi dejavnostmi. Najpomembnejše zanjo pa je: "… šola. Brez šole ne bom prišla nikamor, to je temelj za uspešno življenje naprej." Čas za stvari, ki jo veselijo, pa je vedno našla, poleg glasbe je bila v preteklosti njena ljubezen tudi ples in pri tem poudarja: "Pomembno je, da se zavedamo, kaj nam veliko pomeni v življenju in si vzamemo čas za stvari, ki nas osrečujejo in … ne pozabiti na šolo, ker je res pomembna," doda v smehu. Kaj pa navdih, od kod ga jemlje? "Iz sebe najpogosteje. Navdihuje pa me tudi oče; da je prišel do tega, kar je sedaj, je moral veliko delati in še danes vsak dan vadi, se izboljšuje, tudi če je izjemno dober. Želim mu biti podobna. Zdi se mi, da smo vsi v družini taki, ko si enkrat nekaj zadamo, želimo to narediti po najboljših močeh." S čimer bi se strinjala tudi njena učiteljica, ki o Kiari pove, da je "… zanimiva oseba. Vse na kar jo opozorim, iz ure v uro popravi. Gre domov, si reče 'meni gre to na živce', vadi na šibki točki in ko pride naslednjič na uro, je popravljeno. S takim učencem je lepo delati. Je zgledna učenka, muzikalna, talentirana, glas ima zelo lep. Nimam kaj dodati."

Čeprav je Kiara Zuljan nadarjena pevka in obožuje glasbo, jo bo študij najverjetneje popeljal na druga profesionalna področja. Glasba pa bo ostala vedno njena najljubša stvar: "Glasba mi pomeni otroštvo, srečo, veselje. Je prostočasna dejavnost, ki mi pomaga, da se odmaknem od težav. V glasbo se zatečem v slabih dnevih, ker me sprosti. Tudi če z glasbo ne bom profesionalno nadaljevala, jo bom imela ob sebi, tam bom, kjer je glasba," zaključi svojo misel mlada goriška pevka.

Metka Sulič


Zadnji prispevki