Trenutno se predvaja:
9. januar 2020 ob 07:41 Kultura

Njene velike sanje so igrati z Berlinskimi filharmoniki

Moira Petra Cauzzo je izredno nadarjena glasbenica, ki je violini predana od svojega tretjega leta. Rodila se je leta 2003 v Švici, kjer tudi živi, po mamini strani pa je primorskih korenin.
Foto: Radio Koper/Osebni arhiv
Foto: Radio Koper/Osebni arhiv

Še preden je znala govoriti, je Moira Cauzzo rada pela (brez besedila) z odličnim posluhom. Zgled pri tem ji je bila gotovo mati, pianistka Nataša Kalaba Cauzzo, ki ji je veliko prepevala, že kmalu pa je hčerko spoznala s klavirskimi tipkami. Pri treh letih je Moira začela igrati violino pri profesorici Anni Modesti Cavadini, pri kateri še danes obiskuje lekcije na Konservatoriju Italijanske Švice v Luganu. Leta 2017 je bila sprejeta na "pre-college" Visoke šole za glasbo in upodabljajočo umetnost v Mannheimu v razred Marca Rizzija. Glasbeni študij in z njim povezane številne obveznosti združuje še s splošnim izobraževanjem na gimnaziji.

Primorski glasbeni talenti
Posnetkom igranja izvrstne mlade violinistke Moire Petre Cauzzo na jubilejnih Piranskih glasbenih večerih lahko prisluhnete ta četrtek, 9. januarja 2020, ob 20. uri v rubriki Primorski glasbeni talenti oddaje Glasbeni abonma na frekvencah Radia Koper.

S suverenimi nastopi od otroštva navdušuje koncertno občinstvo in tekmovalne žirije. Že kot šestletna deklica prejela prvo nagrado v svoji kategoriji na klavirskem tekmovanju Robert Schumann v Luganu. Istega leta je bila tudi prvonagrajenka in obenem prejemnica vseh točk kot violinistka na mednarodnem tekmovanju v Maccagnu v Italiji. Pri sedmih letih je bila absolutna zmagovalka mednarodnega tekmovanja Andrea Postacchini v Fermu; prve nagrade je nanizala še v letih 2012 in 2016 na švicarskem tekmovanju za mlade glasbenike in leta 2013 na tekmovanju "Mednarodni mladi talenti z orkestrom" v Barlassini. Poleg izjemnih tekmovalnih uspehov se lahko pohvali tudi z recitali, komornimi koncerti in tudi solističnimi nastopi z orkestri – prvič že pri devetih letih, izpostaviti pa velja predvsem izvedbo Mendelssohnovega Koncerta za violino in orkester, op. 64, s Filharmoničnim orkestrom iz Baden-Badna leta 2017. V letu 2019 je sodelovala pri izvedbi otroške opere Brundibar Hansa Krása s Konservatorijem Italijanske Švice, jeseni pa izvedla Bachov Koncert za dve violini in orkester z AMA Ensemble, v katerem se je izpopolnjevala dve leti. "To je poseben ansambel, ki deluje brez dirigenta in v katerem igramo na pamet, brez not. Srečanja so enkrat mesečno, ob koncu leta pa je večdnevni kampus, zatem pa številni koncerti," je o zanimivi izkušnji povedala Moira. Najbolj uživa v vlogi solistke. Njen najljubši skladatelj je Čajkovski, zelo všeč ji je tudi glasba Beethovna, Mozarta in orkestralna dela Brittna.

Julija 2018 je navdušila občinstvo 40. Piranskih glasbenih večerov v duu z odličnim mehiškim pianistom Ricardom Alijem Alvarezom. Recital v Piranu je bil zanjo dotlej najlepši koncert: "Ta kraj mi je izredno všeč, tokrat pa sem imela prvič priložnost obiskati tudi Tartinijevo rojstno hišo, kar je bilo zame res lepo doživetje," je povedala po koncertu tedaj 15-letna Moira Cauzzo, in dodala, da je bilo prav posebno igrati v krasnem križnem hodniku minoritskega samostana ob izkušanju vetriča, ki ga med nastopi sicer seveda ni vajena. S tehnično dovršenostjo, muzikalno zrelostjo in povezanostjo z odličnim pianistom je ponudila izredno glasbeno doživetje tudi občinstvu. Želimo ji, da bi se ji uresničila največja želja – igrati s slovitimi Berlinskimi filharmoniki.

Helena Filipčič Gardina


Zadnji prispevki