Trenutno se predvaja:
8. december 2019 ob 08:30 Kultura

Nova kiparska dela Vasje Kavčiča v Mestni galeriji Nova Gorica

Cikel skulptur z naslovom Krog v kvadratu v novogoriški galeriji je glede na doslej ustvarjena dela korak v drugo smer in je redko viden v sodobni umetnosti.
Foto: Radio Koper/Matej Vidmar
Foto: Radio Koper/Matej Vidmar

Mestna galerija Nova Gorica zaključuje letošnjo razstavno sezono s predstavitvijo novih kiparskih del Vasje Kavčiča, umetnika iz Kobarida, ki se je kiparstva in restavratorstva učil na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani.

Ko je Vasja Kavčič veščine kiparstva spoznaval pri učitelju Petru Maliju, mu je ta dejal, da se kiparska spretnost najbolj vidi pri reliefu, ki je ena od glavnih, klasičnih vrst kiparstva, pri kateri je oblikovana telesnost vezana na ploskev. Od velikih lesenih kipov se je tako umetnik v zadnjih treh letih obrnil prav k reliefu, ki ga ustvarja na klasičen način, vedno s pomočjo skice in prozornega papirja, tako kot bi se ga lotil tudi veliki Michelangelo. "Pa ne samo Michelangelo, ogromno je starih mojstrov, naprimer Rodin, veliko je tudi sodobnih umetnikov, ki so me navdihovali," pravi kipar.

Foto: Radio Koper/Matej Vidmar

A tako kot v dosedanjih delih tudi na reliefih Kavčič v ospredje postavlja arhetipske snovi, kot so gnezdo, oko, voda, otrok, videc, spirala, v središču razstavnega prostora pa je drevo, ki ga umetnik vidi kot os sveta, saj se nenehno obrača k zavesti zemlje. Umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj: "Čeprav se sodobna umetnost vse bolj seli v laboratorije in se izraža skozi nanotehnologijo, biotehnologijo, se Vasja Kavčič kot umetnik intuitino, a hkrati povsem relevantno orientira na nove etične in duhovne raziskave v naravi in v gem kontekstu dragoceno prispeva k razumevanju, kako ljudje dojemajo svoje okolje."

Vešče preoblikovana kiparska dela, v glavnem iz lesa hrasta in lipe, s svojo mehkobo in toplino na razstavi , ki je na ogled do 24. decembra, obiskovalca spodbujajo k nežnemu dotiku.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki