Trenutno se predvaja:
13. januar 2020 ob 10:31 Kultura

Nova serija fotografij Alpe Apuane Primoža Bizjaka

Leto 2020 v novogoriški Mestni galeriji začenjajo s fotografsko razstavo mednarodno uveljavljenega umetnika Primoža Bizjaka, ki z izborom sedmih fotografij velikih formatov predstavlja svojo najnovejšo serijo Alpe Apuane.
Nova serija fotografij Alpe Apuane Primoža Bizjaka v Mestni galeriji Nova Gorica. Foto: Radio Koper/Matej Vidmar
Nova serija fotografij Alpe Apuane Primoža Bizjaka v Mestni galeriji Nova Gorica. Foto: Radio Koper/Matej Vidmar

Primoža Bizjaka, doma iz Vrtojbe, diplomanta Akademije lepih umetnosti v Benetkah, ki je vrsto let živel in ustvarjal v Madridu, pred leti pa se je preselil v München, zanimajo meje, zapuščeni in s preteklostjo zaznamovani prostori, prostori, ki so izgubili svojo prvotno namembnost. Zanima ga pokrajina v nastajanju, posegi človeka v okolje in delovanje narave. Umetnik ustvarja počasi in premišljeno in tako je nastajala tudi serija fotografij velikih formatov, ki merijo v širino tudi do 3 metre. "Ta projekt je nastajal med letoma 2014 in 2017 v toskanskih Alpah, v opuščenih apuanskih kamnolomih, ki so znani zlasti po tem, da so iz njihovega marmorja nastale številne arhitekturne in kiparske mojstrovine od rimskih časov naprej," je povedal umetnik.

Analogna tehnika in snemanje s kamero na meh se v Bizjakovih novih fotografijah srečujeta z gibanjem med objektivnim prikazovanjem stvari in resničnosti ter poudarjanjem estetskih učinkov in specifične atmosfere. Na odprtju razstave v Novi Gorici je njegova dela predstavila umetnostna zgodovinarka Pavla Jarc. "Kot lahko vidimo na teh fotografijah, so novejše tehnike rezanja in pridobivanja kamna oblikovale skorajda nadrealistično pokrajino, podobno nekaterim kubističnim stvaritvam, in posebne kompozicije, kakor da bi bile sestavljene iz sladkornih kock, segajočih v nebo. Prav to je Primož Bizjak lepo ujel v svoj objektiv in hkrati videno s pomočjo posebne svetlobe, mehkobe in sofisticiranih barv transformiral v edinstvene podobe, ki gledalca vabijo h kontemplaciji prizorov, na imaginarno potovanje, kjer lahko doživlja čisto posebno metafizično izkušnjo, se sooči z novimi spoznanji, obenem pa mu te fotografije zaradi perfektne dovršenosti nudijo tudi občutek estetskega ugodja."

Bizjakove fotografije monumetnalnih dimenzij z motivi opuščenih apuanskih kamnolomov, v katerih premišljeno prepleta preteklost in sedanjost, so dokument nekega prostora in časa. Z značilno mehkobo, z neobdelanimi posnetki, ki so večinoma nastali ponoči, pa avtor zapisuje mnogo več. Njegove podobe iz serije Alpe Apuane je namreč moč brati tudi kot pričevanja intenzivnega industrijskega izkoriščanja naravnega, omejenega in neobvladljivega vira. Tudi zato priznani italijanski likovni kritik Simone Menegoi v Bizjakovih delih išče vzporednice z zgodovino evropskega slikarstva (in jedkanice) zadnjih treh desetletij.

Razstava, ki je bila doslej na ogled v Berlinu, v Carrari in v Centru sodobnih umetnosti v Celju, bo v Mestni galeriji Nova Gorica do 31. januarja.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki