Trenutno se predvaja:
5. december 2019 ob 17:30 Kultura

Nove orgle naj bi v Kopru zaigrale spomladi 2021

Z obnovo posameznih segmentov bodo začeli takoj po novem letu, spomladi bo sledila postavitev orgel na samem koru, leto dni kasneje pa dokončna intonacija in uglaševanje.
Za največje orgle v Sloveniji bodo zgradili tudi povsem nov kor. Foto: Radio Koper
Za največje orgle v Sloveniji bodo zgradili tudi povsem nov kor. Foto: Radio Koper

Koper je že dobri dve leti sredi aktivnosti za pridobitev novih orgel, ki jih je koprski stolnici in kulturni javnosti podarilo vodstvo züriške dvorane Tonhalle. Zaradi velikosti instrumenta so potrebni večji posegi v cerkev in v teh dneh je Župnija Koper ob podpori Mestne občine vendarle prišla do začetka izgradnje novega kora.

Ministrstvo za kulturo je potrdilo, da gre za veliko večjo korist, kot bi utegnil narediti škode poseg v spomenik, Zavod za varstvo kulturne dediščine pa je ob tem prišel celo do novega odkritja, kamnite plošče iz 6. stoletja, ki bi lahko pomenila dokaz, da je prva cerkev na koprskih tleh stala že veliko prej, je povedala dr. Mojca Marjana Kovač: "Plošča je dejansko iz 6. stoletja. Kako je prišla sem, kdaj, kakšne ima povezave z najstarejšo cerkvijo na tem mestu, bodo raziskave šele pokazale. Je pa to res pomembna najdba, ker v Sloveniji ni podobne najdbe."

Koprski župnik Primož Krečič meni, da je odkritje kamnite plošče dokaz nepretrgane naseljenosti Kopra zadnjih 1500 let. Foto: Radio Koper

Načrt za izgradnjo novega kora, potrebnega za 16 ton težke orgle s 4 manuali 68 registri in več kot 5000 piščalmi, je izdelal arhitekt Boštjan Furlan. Veličastne Guillou-jeve orgle, ki so potrebne tudi manjše prenove, pa bo nanj postavila mariborska orgelska delavnica. Zanjo vodja Andrej Dvoršak: "Na tem instrumentu so snemali in koncertirali največji svetovni organisti, zato imajo veliko vrednost. Naša naloga je, da jih optimalno umestimo v ta prostor. To so največje orgle, ki smo jih mi kdajkoli postavljali. 58 registrov so bile do sedaj največje orgle v slovenskem cerkvenem prostoru, odslej bodo pa največje te."

Veličino in pomen orgel je na predstaviti orisal še organist in profesor konservatorija Tartini v Trstu, Vladimir Matešič, kdaj jih bomo slišali, pa je povedal koordinator vseh aktivnosti, zborovodja Miran Bordon: "Naši načrti so, da bodo gradbena dela zaključena v prvi polovici 2020 in orgle postavljene do konca leta, uglašene pa zaradi klimatskih pogojev pomladi 2021. Potem pa upamo čim več v rabi."

Skladatelj in dirigent Ambrož Čopi je opozoril še na potencial domačih ustvarjalcev, ki bodo orglam namenjali svoja dela, koprski župnik, dr. Primož Krečič pa na veliko povezovalno vlogo tega instrumenta, ki bi lahko koprsko stolnico postavil v središče kulturnega dogajanja

Lea Hedžet


Zadnji prispevki