Trenutno se predvaja:
12. september 2020 ob 08:04 Kultura

Ob obletnici Pilonove smrti nova knjiga in razstava

V septembru obeležujemo 50. obletnico smrti umetnika Vena Pilona. Ob tej priložnost so v ajdovski galeriji, ki nosi njegovo ime, pripravili več dogodkov, s katerimi bodo obeležili njegovo ustvarjanje.
Fotografije na razstavi so dokumentarnega značaja. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Fotografije na razstavi so dokumentarnega značaja. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Začeli so s predstavitvijo nove izdaje knjige Orakelj slikarjev in odprli razstavo z naslovom Pilonovi negativi fotografij. Orakelj slikarjev je nova dvojezična izdaja dveh Pilonovih besedil, ki sta izšla leta 1968 v francoščini in leto pozneje v slovenščini. Knjigo so izdali pri slovensko-francoski založbi v Parizu. Vsebuje 130 humornih ugank o umetnikih pariške šole. Urednica knjige Zdenka Štimac: "Uganke so zelo igrive in se lahko iz njih zelo veliko naučimo. Dobimo lahko tudi nov Pilonov pogled na nekega slikarja. To je mogoče nekaj novega v tej knjigi." Pri izdaji sta sodelovala tako Pilonov sin Dominique kot tudi Pilonova galerija.

Pilonovo galerijo sta obiskala tudi Pilonova pravnuka Paul in Marie; za njima fotografija Vipavskega Križa. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

"Knjiga je spominske narave in prvenstveno namenjena splošni francoski publiki, ki Pilona ne pozna," je izpostavila direktorica galerije Tina Ponebšek. Predstavitve knjige pa sta se udeležila tudi Pilonova pravnuka Paul in Marie, ki sta ob tem povedala: "Obisk Slovenije je nekaj posebnega, saj lahko s tem bolje razumeva svojega pradeda. Mislim, da bodo lahko ljudje z novo knjigo izvedeli kaj več o Pilonu."

V Pilonovi galeriji so se umetniku poklonili tudi z razstavo Pilonovi negativi fotografij. Gre za fotografije, ki so nastale med letoma 1922 in 1925. "Takrat je skušal zabeležiti običaje, življenje, vsakdan, arhitekturo, arhitekturne spomenike naših krajev in ljudi," rdečo nit razstave opiše umetnostna zgodovinarka Tanja Cigoj.

Ob razstavi, ki bo na ogled do 15. novembra, načrtujejo še izdajo kataloga z reprodukcijami vseh negativov. V nastajanju pa je tudi dokumentarni film o Pilonovem življenju.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki