Trenutno se predvaja:
31. januar 2019 ob 16:39 Kultura

Teja Sever: eleganca, gracioznost, lahkotnost ... a tudi odrekanje

Petnajstletnica pleše že enajst let. Najprej se je baleta učila v Ajdovščini, zdaj v Mariboru. Za svoje nastope je prejela številne nagrade.
Teja Sever. Foto: Marta Tiberiu

Foto: Marta Tiberiu

Foto: Marta Tiberiu

Foto: Marta Tiberiu

Umetnost baleta je Tejo Sever očarala, ko je bila stara štiri leta. Enajst let jo je bodril in navduševal učitelj Sergej Semenjuk v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina. Njegovo poslanstvo sedaj nadaljuje Nikolai Chilnikov na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Čeprav je prikupna, graciozna, ljubka Teja povsem predana klasičnemu baletu, so se ji ob imenu Sergej Polunin zaiskrile oči in vstopnico za njegov nastop marca letos v Ljubljani si je priskrbela že pred meseci.

"V začetku je bila vse skupaj samo igra. Z odraščanjem pa mi je balet postajal čedalje bolj všeč. Od nekdaj sem sanjala in upala, da bom to pot nadaljevala tudi na srednji šoli in zato sem že pri dvanajstih letih ob rednem šolanju v ajdovski glasbeni šoli obiskovala tudi Društvo Primabalerina. Treninge sem zato imela vsak dan po tri ure, tudi ob sobotah. V zadnjem letu, pred vpisom na srednjo šolo, pa sem se za preizkus plesne nadarjenosti pripravljala tudi ob nedeljah, ko sem obiskovala baletne vaje pri Claudii Sovre v Ljubljeni," pripoveduje 15-letna Teja Sever. V ajdovski glasbeni šoli je ob rednih baletnih urah štiri leta obiskovala tudi pouk violine in nauka o glasbi, svoj talent pa je vsa leta preverjala tudi na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer si je pridobila veliko izkušanj in prejemala najvišje nagrade. Blestela je na TUTU slovenskih baletnih tekmovanjih, na mednarodnih festivalih "Sozvezdje morja – sonce, mladost, lepota" v Piranu in tudi v Theatru Erzsebet v Budimpešti na XVI. Mednarodnem festivalu, tekmovanju otroške in mladinske ustvarjalnosti "Sozvezdje Budimpešte – mladost, navdušenje in talent". Občina Ajdovščina ji je podelila nagrado za izjemne dosežke in uspehe v letu 2018.

"Prepričana sem, da sem v baletu dobila smisel svojega življenja. Od vedno komaj čakam, da pridem na oder ali v baletno dvorano. Sem oseba, ki bi rada vsak dan več od sebe in vsakodnevno izstopila iz dvorane vesela, srečna in ponosna nase. Seveda so tudi dnevi, ko ti ne gre vse po načrtih in tudi moja pot ni bila vedno najlepša. Največ zaslug za mojo ljubezen do te umetnosti mi je zagotovo dal moj učitelj Sergej Semenjuk, pri katerem sem se naučila prvih baletnih korakov, hvaležna pa sem tudi Svetlani Petrovič, učiteljici v Glasbeni šoli Nova Gorica in v društvu Primabelerina, ki mi je vedno stala ob strani," dodaja Teja. Šolanje je nadaljevala v Mariboru, ker je lahko pri profesorju Nikolaju Chilnikovu nadaljevala rusko šolo baleta. Ta ji je namreč najbolj pri srcu in tudi njeni veliki vzornici sta ruski oz. ukrajinski baletni plesalki Alina Somova in Svetlana Zakharova. Njene priljubljene baletne mojstrovine pa so Hrestač, Labodje jezero, Giselle, Don Kihot.

Vadba baleta zahteva veliko odpovedovanja, a tudi poseben način prehranjevanja. Na srečo Teja s slednjim nima težav: "Moje telo je tako zgrajeno, da lahko zaužijem vso hrano, tudi v večjih količinah, in se ne zredim."

In želje za prihodnost? "V Sloveniji je konkurenca zelo velika, saj imamo zelo malo gledaliških hiš, kjer bi lahko nastopala kot solistka ali v ansamblu. Nisem se še odločila o svoji nadaljnji poti, mikata pa me tako Dunaj kot Francija."

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki