Trenutno se predvaja:
1. december 2019 ob 13:45 Kultura

V Goriškem muzeju umetniški kipi Vasje Žbone

V slovenskem prostoru manj znani umetnik je bil rojen v Mirnu, a je večino svojega življenja preživel v Parizu, kjer je tudi razvijal svoj opus v duhu nadrealistične abstrakcije in biomorfizma.
Nadrealistične abstrakcije in biomorfizem v kipih vasje žbone. Na sliki Mešanka - Metisse, 2012, les, 15 x 43 x 12 cm. Foto: Goriški muzej
Nadrealistične abstrakcije in biomorfizem v kipih vasje žbone. Na sliki Mešanka - Metisse, 2012, les, 15 x 43 x 12 cm. Foto: Goriški muzej

Kot likovni samouk je mladi Vasja Žbona prišel sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja v Pariz, kjer ga je zaznamovalo šolanje in nato sodelovanje s kubanskim kiparjem Augustínom Cárdenasom, po mnenju Andréja Bretona »zadnjim velikim nadrealističnim kiparjem«.

Za svoje ustvarjanje si je Žbona v prvi vrsti izbral les, v katerem je iskal njegovo občutljivost in poezijo. Poleg kipov je izdeloval tudi asemblaže iz raznovrstnih lesenih elementov. Njegovo delo obeležuje smer modernizma, imenovana biomorfizem, ki v Sloveniji ni nikoli imela vidnejšega predstavnika. Za časa svojega življenja je kipar v Sloveniji razstavljal samo dvakrat, v Ribnici in Ajdovščini.

Po umetnikovi smrti leta 2013 se je družina odločila, da njegova dela podari Goriškemu muzeju. Donacijo predstavlja kustosinja Katarina Brešan: " V donacijo smo pridobili 15 kipov in 9 asemblažev. Ti asemblaži so neke vrste kolaži iz različnih lesenih in drugih elementov, ki jih je postavljal v okrasne okvirje in se obešajo na stene."

Ob delih iz donacije bo na razstavi, ki bo v prostorih gradu Kromberk na ogled šest mesecev, predstavljeno tudi deset lesenih kipov različnih velikosti iz umetniške zbirke podjetja Riko iz Ribnice.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki