Trenutno se predvaja:
20. maj 2020 ob 15:45 Kultura

Vid Ibic si želi igrati na Chopinovem tekmovanju

Izjemni 18-letni maturant ob koprski umetniški in splošni gimnaziji obiskuje tudi prvi letnik Akademije za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu, saj si želi postati mednarodno uveljavljen koncertni pianist.
Vida Ibica smo v naši oddaji že srečali: kot 14-letnega iskrivega in radovednega mladega znanstvenika ter radoživega in predanega glasbenika, ki mu je bilo vsako tekmovanje, pa naj si bo glasbeno, matematično ali celo iz robotike, največji izziv. Zdaj po dvanajstih letih končuje svoje šolanje v Kopru. Foto: Osebni arhiv/Mateja Jordovič Potočnik
Vida Ibica smo v naši oddaji že srečali: kot 14-letnega iskrivega in radovednega mladega znanstvenika ter radoživega in predanega glasbenika, ki mu je bilo vsako tekmovanje, pa naj si bo glasbeno, matematično ali celo iz robotike, največji izziv. Zdaj po dvanajstih letih končuje svoje šolanje v Kopru. Foto: Osebni arhiv/Mateja Jordovič Potočnik

Na Glasbeni šoli je bila njegova prva učiteljica prof. Valentina Češnjevar, maturo pa bo opravil pod mentorstvom prof. Selme Chicco Hajdin. V tem času je samo na glasbenih (regijskih, državnih in mednarodnih) tekmovanjih dosegel že več kot 24 najrazličnejših priznanj, plaket in posebnih nagrad; kar osemkrat je dosegel absolutno prvo mesto, dvakrat pa je prejel maksimalno število (100) točk. Leta 2016 je bil za izjemne dosežke nagrajen z zlatim violinskim ključem, najvišjim priznanjem Glasbene šole Koper. Tekmovanjem so večkrat sledila še povabila na koncertne odre doma in na tujem; v Italiji in Avstriji se je predstavil s samostojnimi recitali, pa tudi kot solist z orkestri. Dvakrat je bil izbran za snemanje plošče zmagovalcev državnega tekmovanja "Zlati pianisti" v PianoRoomu, pogosto se udeležuje tudi mojstrskih tečajev pri mednarodno priznanih profesorjih. Lanski poseben dosežek je bila uvrstitev med 13 finalistov natečaja Zavarovalnice Triglav za perspektivne umetnike, športnike in znanstvenike, Mladi upi, ki so prejeli finančna sredstva za uresničevanje svojih ciljev, deležni pa so tudi pomoči v obliki predavanj in delavnic vrhunskih strokovnjakov s teh področij.

Primorski glasbeni talenti
Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20.00. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat je na vrsti 18-letni pianist Vid Ibic, ki ga boste lahko ob pogovoru slišali še v izvedbi štirih skladb Frederica Chopina in Lisztove Transcendentalne Etude.

Skozi vse te izkušnje je Vid poglobil svoj pogled na glasbo, nadgradil svoje tehnično znanje in sposobnosti muziciranja. S tem pa je razvil tudi razumevanje glasbe, ki ga osvetljuje širša izobrazba, pridobljena na splošni gimnaziji; z literaturo, likovno umetnostjo in tudi z matematiko. Ljubezen do slednje je ohranil še iz otroških let, ko se je začel udeleževati Vegovih tekmovanj, na katerih je še do danes (vsaj vsako drugo leto) prejemal zlata priznanja.

A glasba in muziciranje na najvišjem nivoju mu pomenita življenjski izziv, zato si je odločno in samozavestno že pred maturo izbral svojo pot: po dvoletnem pripravljalnem programu se je vpisal v prvi letnik Akademije za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer študira pri prof. Zuzani Niederdorfer. Glede na to, da je tam mogoče poljubno razporejanje ur in predmetov v obdobju več let, se je Vid odločil samo za pouk klavirja, ki ga v prilagojenem urniku obiskuje vsak drugi teden. Za te pogoste vožnje v avstrijski Gradec poskrbijo starši, ki ga na tej težki umetniški poti zelo podpirajo. Tudi maturitetni program profesorice na Gimnaziji Koper in repertoar nove profesorice v Gradcu težko usklajuje, saj ima vsaka svoj pogled na umetnost, zato mora včasih isto skladbo z vsako od profesoric igrati drugače … Sploh pa zdaj, ko so šole zaprte, pouk pa poteka prek telefonskih aplikacij ali spleta … Sicer pa mu samostojno delo ne povzroča težav, saj ga je vajen že od prej. A mu je pandemija vendarle spremenila načrte: nekaj tekmovanj in mojstrskih tečajev, ki se jih je nameraval udeležiti, je zdaj odpadlo. Spremenila pa mu je tudi pogled na svet, ki se že tako z leti spreminja: uvidel je, da se lahko vsaka stvar, vsaka rutina, v trenutku spremeni, in da moramo biti dovolj prilagodljivi ter se morda čemu tudi odpovedati.

Foto: Osebni arhiv/Mateja Jordovič Potočnik

Nikdar pa se Vid Ibic ne bo odpovedal svojemu glavnemu cilju: uvrstiti se (in po možnosti zmagati) na slovitem Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Zakaj? "Ker je tam treba igrati samo Chopina, ki ga najbolj cenim. Ker je tipičen, a zelo prefinjen romantični skladatelj, ki v svoji preprostosti skriva ogromno različnih nians. Te zahtevajo tehnično dovršenost in muzikalnost ter veliko angažiranost, obenem pa popolno sproščenost in lahkotnost."

Do Chopinovega tekmovanja je dolga in naporna pot, ki zahteva tudi osem do deset ur igranja dnevno. "Čeprav je ta cilj na videz neuresničljiv in oddaljen, mi vliva upanje, saj lahko v petih letih dozorim, izpilim svoj način igranja in zrastem, tako muzikalno kot tehnično. Morda se zdi strašljivo, da bi lahko čez pet let igral na tako velikem tekmovanju, a menim, da je s takimi profesorji in s takimi starši, kot jih imam jaz, to uresničljivo," pravi Vid.

Glede na to, da je na nastopih izjemno suveren, da s svojo zanimivo, barvito ter hkrati energično in virtuozno igro vselej prepriča občinstvo, bo zagotovo prepričal tudi žirijo v Varšavi.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki