Trenutno se predvaja:
26. februar 2021 ob 11:02 Kultura

Živel strip, živela animacija

V galeriji Meduza v Kopru je na ogled razstava stripov in ilustracij Tihi dialogi, ki spremlja letošnji natečaj Živel strip, Živela animacija in je namenjen mladim iz Slovenije in Furlanije Julijske krajine, ki v tem projektu sodelujeta že šestnajst let.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Privlačen pogled na razstavo se v Meduzi kaže že iz izložbe, kjer so povečave letošnjih likov: peste, medveda in Belega zajca. Prikaz spremlja natečaj za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije julijske krajine, ki ga organizirajo Stripburger in Forum iz Ljubljane ter Viva Comix iz Pordenona. V Kopru se tako predstavljata Gašper Rus, ki zastopa slovensko sceno, in Gabriella Giandelli, ki prihaja iz Milana. Katerina Marinović iz uredništva Stripburgerja pojasni, da gre pri tem dolgoletnem programu sodelovanja "za spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in ustvarjalnosti na področju animiranega filma ter bralne oziroma popularizacije stripa med mladimi".

Foto: Radio Koper

Vsako leto predstavijo po enega avtorja iz obeh držav, ki naj bi bila mladim v navdih. Slovenijo letos zastopa Gašper Rus, ki se predstavlja z likom in zgodbo o pesti, zasnovano na norveški folklori, in s svojim zadnjim albumom Štirje godci, ki je nastal po ljudski pripovedki in je izšel konec minulega leta. Zgodbo je izbral, ker se ga je dotaknila, najprej kot izziv za risanje, a tudi zaradi sporočila, ki pravi, "da je treba vsako še tako majhno darilo sprejeti s spoštovanjem, hkrati pa tudi, da je največje plačilo za umetnika, da ustvarja iz veselja in za svojo dušo".

Na razstavi vidimo tudi Belega Zajca, lik priznane italijanske ilustratorke in avtorice stripa Interiorae Gabrielle Giandelli. Zajec pa ima v njenih zgodbah posebno mesto. "Je žival, ki me s svojimi lastnostmi spominja na otroštvo. Veliko sem ga risala v knjigah za otroke, ki so jim sledile risanke. Vedno znova se mi vrača in ga zaradi njegove oblike zelo rada rišem."

Foto: Radio Koper

Izbor avtoričinih risb bo na ogled tudi v Ljubljani. Italijanska kuratorka Paola Bristot, ki sodeluje tudi v žiriji, je navdušena nad dolgoletnim sodelovanjem s slovenskimi kolegi, ki je že preraslo v prijateljstvo. Pri tem pohvali Slovenijo, ki je zelo dobra v stripu, zaradi česar je za Comix to sodelovanje velika čast.

Razpis se izteče v marcu, aprila bodo rezultate razglasili v Ljubljani in najboljša dela pokazali na razstavi, v maju pa še v Pordenonu.

Neva Zajc


Zadnji prispevki