Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

1. avgust: Leta 1875 ustanovljen mednarodni urad za uteži in mere

false
Sedež mednarodnega urada za uteži in mere v Sevresu, Foto: Wikipedia

Na današnji dan leta 1875 je 17 držav podpisalo Metrsko konvencijo in v Sevresu pri Parizu ustanovilo Mednarodni urad za uteži in mere. Takrat je bil določen meter kot 1 desetmilijoninka razdalje od severnega pola do ekvatorja po poldnevniku.

Lublin v naših rokah Nemci se bližajo Cholmu v vzhodni Galiciji položaj neizpremenjen Napadi Lahov na Goriškem prenehali, Ofenzivni nemški napadi pri Ypernu, tako je na današnji dan leta 1915 tržaška Edinost strnila poročila z bojišč prve svetovne vojne. Na zahodni fronti pa se je začela prevlada nemških bojnih letal Fokker Scourge .

Tržaški Primorski dnevnik je na današnji dan leta 1945 izšel z uvodnikom Reakcionarna demokracija: »Tu tiči jedro nesporazuma: mi smo za ljudsko demokracijo nove Jugoslavije, vi gospodje okoli La voce libera, Vita nuova, Informatore, Lunedi, pa ste ostanki stare demokracije, ki je skotila fašizem, ki postavlja obrambne zidove proti drugim svetovom, namesto, da bi z dejanji poskrbela, da bi pozabili na vsa ropanja, požiganja, množična ubijanja fašizma.«

V Helsinkih se je na današnji dan leta 1975 končala konferenca o evropski varnosti in sodelovanju. Predstavniki 35 držav so podpisali listino o evropski varnosti in sodelovanju, ki je v medsebojno odvisnost postavila načela suverenosti držav ter človekove in državljanske pravice. Tedanji finski predsednik Urho Kekkonen je konferenco tako sklenil:

Danes slavi rock pevka Lara Baruca. V Kopru je odraščala v glasbeni družini. Pri 12 letih je nastopila na prvem festivalu, pri 16-ih je izdala prvenec Hudič izgublja moč. Po maturi je študirala oblikovanje tekstila in oblačil, zaradi glasbene kariere pa se je preusmerila v študij kulturnega managmenta. Leta 2006 je o tržaški predstavi Bakhantke v pogovoru z Armandom Šturmanom povedala:


Zadnji prispevki