Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

1. februar: Rodil se je kirurg Jože Trstenjak

bolnišnica izola
Leta 1966 je vodenje bolnišnice prevzel dr. Jože Trstenjak, ki je ostal na tem mestu skoraj petnajst let. V tem obdobju se je bistveno povečalo število mladih specialistov, kar je vplivalo na dvig števila operacij in razširilo njihov obseg. Foto: Občina Izola

Na današnji dan leta 1930 se je v Mariboru rodil kirurg Jože Trstenjak. Po končanem študiju medicine je stažiral v Kopru. Ob upokojitvi nam je zaupal, kakšne so bile okoliščine, ki so ga pripeljale k morju. Po specializaciji iz kirurgije je Jože Trstenjak eno leto delal v nemškem Remscheidu, leta 1962 pa se je zaposlil v izolski bolnišnici, kjer se je tudi upokojil. Občasno je predaval kirurgijo na srednji zdravstveni šoli v Piranu.

V portugalskem mestu Castro Daire se je na današnji dan leta 1605 v pokristjanjeni družini rodil rabin, kabalist in mistik Isaac Aboab da Fonseca. Leta 1624 je postal rabin v nizozemski koloniji v današnji Braziliji, po 12-ih letih so kolonijo zasedli Portugalci, Da Fonseca se je vrnil v Amsterdam, nekateri člani židovske skupnosti pa so se preselili v severno Ameriko in pomagali ustanoviti Novi Amsterdam, današnji New York.

Britanska admiraliteta je na današnji dan leta 1915 tujim ribiškim ladjam prepovedala uporabo britanskih pristanišč. Večerna izdaja tržaške Edinosti pa je osrednjo pozornost namenila spopadom v Karpatih: "V ozemlju na obeh straneh Lupkowskega prelaza se vrše že nekaj dni hudi boji. Naše čete so potisnile sovražnika iz več sprednjih postojank. Rusi skušajo tu z ojačenji ustaviti naše prodiranje."

"Gospodarske ustanove naše vojske", tako je Partizanski dnevnik v četrtek, 1. februarja 1945 naslovil poročilo Toneta Tratnika o delovanju vojaške pekarne XXXI. divizije. "Vodi jo tovariš Albert, pomagajo mu še trije borci. Seveda se mora pekarna boriti s pomanjkanjem raznega materiala. Kvas na primer izdelujejo kar sami, iz krompirja in sladkorja, in čudovito nadomešča orginalni izdelek."

Bódrež je gručasta vas v Spodnji Soški dolini. 116 prebivalcev živi ob vznožju severozahodnega pobočja Banjške planote ob cesti Kanal - Avče. Ime izhaja iz slovanskega osebnega imena, o čemer podrobneje Marko Snoj, avtor Etimološkega slovarja slovenskih zemljepisnih imen: Bódrež so fašisti preimenovali v Bódres.


Zadnji prispevki