Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

10. avgust: Na današnji dan leta 1699 umrl kamnosek Mihael Kuša iz Ajdovščine

false
Nemški kralj Oton I, Foto:Wikipedia
Prežihov Voranc

Prežihov Voranc oz. Lovro Kuhar je pisatelj samouk. Ustvarjati je začel leta 1909 s črticami iz delavskega, kmečkega in potepuškega življenja. Foto: MMC RTV SLO/zgodovina.si

Aspirin

Leta 1897 je Felix Hoffmann odkril aspirin. Foto: MMC RTV SLO/wikipedia

Nemški kralj Oton I je v bitki na Leškem polju pri Augsburgu 10. avgusta 955 porazil Madžare. Zatem so Ogre začeli naseljevati v Panoniji. Prešli na poljedelstvo in polagoma ustvarili stabilno ogrsko državo.

Na današnji dan leta 1674 je bil v Greenwichu ustanovljen astronomski observatorij.

V Ljubljani je na današnji dan leta 1699 umrl kamnosek Mihael Kuša. V rodni Ajdovščini se je izučil kamnoseške obrti, delavnico pa je odprl v Ljubljani, kjer je s svojimi deli opremil številne slovenske in hrvaške cerkve.

Na današnji dan leta 1842 so v Veliki Britaniji sprejeli zakon, ki je prepovedal delo ženskam in otrokom, mlajšim od 10 let, v rudarskih jaških.

Na današnji dan leta 1893 se je rodil slovenski pisatelj Prežihov Voranc - Lovro Kuhar. Ker je dejavno deloval v ilegalnem KPJ-ju, je moral leta 1930 v izseljenstvo. Sčasoma je postal eden vodilnih mož KPJ-ja. Po sporu s Titom se je leta 1939 ilegalno vrnil v Slovenijo. Do aprila 1941 se je umaknil iz politike in se posvetil pisanju. Po ustanovitvi OF se je aktiviral. Po kapitulaciji Italije so ga Nemci poslali v koncentracijsko taborišče Sachsenhausen in januarja 1945 v Mauthausen, od koder se je po vojni vrnil. Med njegovimi najbolj znanimi deli so zbirka Samorastniki, mladinska knjiga Solzice ter romani Požganica, Doberdob in Jamnica.

Na današnji dan leta 1896 so na Kredarici, na zemlji, ki jo je kupil Jakob Aljaž, odprli prvo triglavsko kočo.

Na današnji dan leta 1897 je Felix Hoffmann odkril aspirin.

Na današnji dan leta 1915 se je končala druga soška ofenziva italijanske vojske neuspešno, le nad Kobaridom pa jim je vendarle uspelo osvojiti Batognico in poriniti Avstrijce na rezervno obrambno črto. Podobno se je godilo antantnim silam v bitkah za Galipoli. Britanske sile generala Kitchenerja, ki so zamenjale poražene Novozelandce so na današnje zgodnje jutro napdle tuške sile generala Mustafa Kemala pri Çunukbahiru. Antatni napadi so se nadaljevali do 19 avgusta, vendar je turška obramba zdržala.

Na današnji dan leta 1928 se je v Žireh rodil slovenski mladinski pisatelj Leopold Suhodolčan, avtor del, kot so Krojaček Hlaček, Rumena podmornica, Rdeči lev, Cepecepetavček in Mornar na kolesu.

Na današnji dan leta 1945 so se predstavniki japonske vlade začeli z zavezniškim poveljstvom pogajati o kapitulaciji z edinim pogojem, da se status cesarja Hirohita ne spremeni.

Na današnji dan leta 1969 je umrl slovenski pesnik in pripovednik Tone Seliškar. Bil je izredno ploden pisec mladinskih povesti in črtic: Bratovščina Sinjega galeba, Mule, Posadka brez ladje, Deklica z junaškim srcem in druge. O svoji navezanosti na morje je Tone Seliškar leta 1960 povedal:

Na današnji dan leta 1997 je Luka Špik na mladinskem veslaškem svetovnem prvenstvu v Hazenwinklu v Belgiji v skifu osvojil naslov svetovnega prvaka.

Na današnji dan leta 1999 so nogometaši Maribora v 3. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov v gosteh premagali Lyon z 1:0.

Na današnji dan leta 2005 je posadka pakistaskega vojaškega helikopterja po šestih dneh »bivakiranja« v snežni luknji na Nanga Parbatu rešila alpinista Tomaža Humarja, ki je kasneje tako ocenil knjigo plezalke Bernardette Mc Donald o njegovem reševanju:

Na današnji dan leta 2007 je za rakom umrl ustanovitelj glasbene založbe Factory Records Tony Wilson, ki je zaslužen za uspeh vrste britanskih skupin, kot sta New Order in Happy Mondays. "Brez Tonyja Wilsona ni manchestrske glasbene scene," je po njegovi smrti povedal britanski televizijski voditelj Terry Christian.

Na današnji dan leta 2008 je umrl soulovski pevec in igralec Isaac Hayes, znan po svojem globokem glasu, ki ga je med drugim posodil liku kuharja v humoristični seriji South Park.

Na današnji dan leta 1947 se je rodil britanski glasbenik, pevec in multinštrumentalist Ian Anderson. Najbolj znan je po svojem udejstvovanju (pevec, flavtist) v progresivni folk rock skupini Jethro Tull, ki je konec 60. let nastala v Blackpoolu. S svojim igranjem flavte na eni nogi je postal ikona rock glasbe. Pred leti je nastopil tudi v Kopru. Leta 2004 ga je Tinkara Kovač povabila na svoj četrti koncert v Cankarjevem domu, saj je skupina Jethro Tull močno vplivala na njeno odločitev, da je sploh pričela igrati na flavto. Na Andersonovo povratno povabilo je sodelovala kot gostja še na njegovih orkestrskih solo nastopih in koncertih skupine Jethro Tull na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in Nemčiji.


Zadnji prispevki