Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

10. december: Svetovni dan človekovih pravic.

false
Foto: Simbol Svetovnega dne človekovih pravic Vir: www.kippreport.com

V Vladikavkazu se je na današnji dan leta 1895 rodil slikar Jože Kjačič. Oče je bil trgovec iz Utane v Beneški Sloveniji, ki je pri 15-ih odšel s skupino Beneških Slovencev in na ruskem daljnem vzhodu ustanovil slovensko vas. Jože je v Petrogradu obiskoval akademijo za slikarstvo in arhitekturo, po diplomi v Benetkah je v Muranu postal umetnostni ravnatelj steklo-kovinske tovarne.

"Nič pa se ne čudimo vesti, da so bili Angleži zvabili Italijo v akcijo v Albaniji. Avstrijska flota zasleduje vsako italijansko ladjo. Ravno zadnje dni je uničila več parnikov in jadrnic, namenjenih v Sv. Ivan Medovanski z vojnimi zalogami in živežem. Prvi poizkus pomoči entente srbski vojski je torej žalostno končal," tako je na današnji dan leta 1915 pisala tržaška Edinost.

Svetovni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra, saj je bila na ta dan leta 1948 v Parizu sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic. V arhivu hranimo pričevanje soavtorja Stephana Hessla.

9. in 10. novembra 1990 so v Poljčah delegati vladne koalicije Demos sklenili, da Skupščina Republike Slovenije za 23. december razpiše referendum, na katerem se bo ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in osamosvojitvi samostojne države Slovenije.

Valdóltra je naselje, ki se je razvilo ob Ortopedski bolnišnici na začetku 18. stoletja in je danes praktično že del Ankarana. Leži na na južnem pobočju Miljskega polotoka. Krajevno ime je prevzeto iz Valle d`Oltra, kar se je razvilo iz latinske besede 'ultra' v pomenu prek, onkraj. Kraj je poimenovan po svoji legi onkraj Koprskega zaliva.

V Cremoni je na današnji dan leta 1665 umrl skladatelj in organist Tarquinio Mercula. Glasbeno nadarjeni fant se je izkazal že kot organist, ki je kmalu začel komponirati tako sakralno kot posvetno glasbo.


Zadnji prispevki