Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

10. oktober: Na današnji dan leta 1910 je umrl istrski narodni buditelj Fran Bukovec

Cerkev
Cerkev v Trvižu pri Pazinu je dal zgraditi istrski buditelj Fran Bukovec. Foto: mapio.net/Janko Egidio
Verdi

Velikan opernih odrov - Giuseppe Verdi. Foto: MMC RTV SLO/MMC

V Pazinu je na današnji dan leta 1910 umrl istrski narodni buditelj Fran Bukovec. Po bogoslovju v Ljubljani in Gorici je služboval v Istri, in sicer v Cerju pri Labinu, v Žminju in v Trvižu pri Pazinu, kjer je dal zgraditi novo cerkev.

Na današnji dan leta 1813 se je rodil italijanski operni skladatelj Giuseppe Fortunino Francesco Verdi. Napisal je 26 oper, med njimi so najbolj znane Traviata, Rigoletto, Trubadur in Aida. Opera Nabucco iz leta 1842 je bila glasbena glasnica teženj Italijanov po zedinjenju in je postala italijanska nacionalna opera. S svojim zadnjim delom, komično opero Falstaff iz leta 1893 je ustvaril slog, ki povezuje prvine stare opere buffe z novo, subtilno zvočno tehniko. Umrl je 27. januarja leta 1901.

Na današnji dan leta 1854 se je v Cerknem rodil slovenski prelat Frančišek Borgia Sedej. Od leta 1906 do leta 1931 je bil goriški nadškof. 23. oktobra leta 1931 se je moral zaradi fašističnega pritiska odpovedati škofovanju. Zbiral je ljudske pesmi, veliko je pomagal pesniku Simonu Gregorčiču, med drugim je napisal uvod za njegovo knjigo Job. Podrobneje o njem Renato Podveršič:

Na današnji dan leta 1875 je umrl ruski pisatelj, pesnik in dramatik Aleksej Konstantinovič Tolstoj.

Na današnji dan leta 1861 se je rodil norveški raziskovalec polarnega sveta Fridtjof Nansen. Raziskoval je na Grenlandiji, v Severnem ledenem morju in okrog Severnega tečaja. Leta 1922 je prejel Nobelovo nagrado za mir.

Na današnji dan leta 1889 se je v Trstu rodil Lavo Čermelj, profesor in poljudnoznanstveni pisatelj. Po maturi v Trstu je najprej v Pragi vpisal študij prava, kasneje pa je na Dunaju študiral matematiko in fiziko. Poučeval je na slovenskih šolah v Trstu in Gorici, ki pa so jih italijanske okupacijske oblasti zaprle. Tako je Čermelj poučeval v ilegali, uspelo mu je organizirati enoletne trgovske tečaje. Ob Čermeljevi 85-letnici so leta 1974 v koprski študijski knjižnici odprli razstavo njegovega obsežnega publicističnega dela. Dejal je:

Strahote prve svetovne vojne je občutilo tudi slovensko prebivalstvo; moške med 18. in 50. letom starosti so mobilizirali, po maju 1915 pa se je iz neposrednega bojnega zaledja soškega bojišča zgrnilo okoli 80 tisoč slovenskih primorskih beguncev. V drugo smer, v kraljevino Italijo, je bilo pregnanih okoli 12 tisoč slovenskih pregnancev.

Današnji dan leta 1920 je bil črni dan za uresničitev programa Zedinjene Slovenije. Na plebiscitu o usodi Koroške se je namreč 22 tisoč 25 prebivalcev oziroma 59 odstotkov volivcev odločilo, da raje ostanejo v Avstriji. Prisluhnimo odlomku razprave ob 90. obletnici koroškega plebiscita na Dragi, in sicer doktorjem Zdravku Inzku, Karlu Hrenu in Janku Zerzerju:

"Vse za svobodo Slovenskega Primorja in Trsta," tako je sredin Primorski dnevnik naslovil poročilo iz Ljubljane, kjer je na tamkajšnjem volilnem zborovanju govoril tudi France Bevk, predsednik Primorskega narodnoosvobodilnega odbora.

Na današnji dan leta 1944 je bilo v Auschwitzu v taborišču smrti sistematično ubitih 800 romskih otrok.

Na današnji dan leta 1964 so se začele olimpijske igre v Tokiu. Nastopilo je 5.151 športnikov iz 93 držav. Slovenijo je (v barvah Jugoslavije) zastopalo 18 športnikov, daleč najuspešnejši je bil Miro Cerar. Bil je zlat na konju z ročaji in bronast na drogu. Osmerec brez krmarja s sedmimi slovenskimi veslači je končal na četrtem mestu.

V sedemdesetem letu je na današnji dan leta 1985 umrl filmski igralec in režiser, scenograf, novinar in romanopisec Orson Welles. Newyorški radio je leta 1938 predvajal radijsko igro Vojna svetov, prisluhnimo arhivskemu odlomku: V zgodovino filma se je Orson Welles leta 1941 zapisal že s prvim filmom Državljan Kane.

Na današnji dan leta 2000 je umrla prva ženska premierka na svetu in trikratna šrilanška predsednica vlade, Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike.

Na današnji dan leta 2001 je ameriški predsednik George W. Bush predstavil seznam 22 najbolj iskanih teroristov.

Na današnji dan leta 2012 je pokojni novinar Jurij Gustinčič prejel red za zasluge. Gustinčič je velik del svojega življenja in kariere preživel zunaj Slovenije, a je zase dejal, da je slovenski in srbski novinar (glavni del svoje novinarske kariere je "oddelal" pri jugoslovanskem časopisu Politika, ki je imel sedež v Beogradu). Kot največje zgodbe, o katerih je poročal, je izpostavil afero Watergate, padec Nixona in sovjetsko invazijo na takratno Češkoslovaško leta 1968, kjer je bil med redkimi jugoslavnskimi novinarji. Gustinčič je aktivno novinarsko kariero končal na TV Ljubljana, a tudi po upokojitvi delal kot politični komentator in kolumnist.

Na današnji dan leta 1953 se je rodil škotski glasbenik, pevec in tekstopisec Midge Ure.


Zadnji prispevki