Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

11. februar: Umrl je skladatelj, pedagog in esejist Pavle Kalan

false
Pred upokojitvijo je bil Pavle Kalan ravnatelj glasbene šole v Tolminu. Foto: www.astrum.si

V Šempetru pri Gorici je na današnji dan leta 2005 umrl skladatelj, pedagog in esejist Pavle Kalan. Po diplomi na Akademiji za glasbo je zaznamoval glasbeno življenje na Tolminskem, kjer je bil dolgoletni ravnatelj glasbene šole. Skladateljsko se je posvečal predvsem zborovski glasbi. Predaval je tudi na oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete. Prisluhnimo spominom Ambroža Čopija.

V Rimu je na današnji dan leta 55 pred našim štetjem umrl cesar Tiberius Claudius Britannicus. Po eni razlagi naj bi ga zastrupil polbrat Neron, da bi se polastil prestola, po drugi pa naj bi umrl za posledicami epileptičnega napada. Njegovo tragedijo je leta 1669 opisal Jean Racine.

Danes se spominjamo slovenskega dramatika Bratka Krefta. Rojen je bil na današnji dan leta 1905. Takoj po končanem študiju se je posvetil gledališču. Njegove najbolj znane drame so Celjski grofje, Velika Puntarija, Kranjski komedijanti in roman Človek mrtvaških lobanj. Ob 50-letnici svojega književnega ustvarjanja nam je o vzpodbudah zanj povedal.

Boji v Karpatih se nadaljujejo, tržaška Edinost je na današnji dan leta 1915 poročala tudi o nujnih odredbah ruske dume, med katerimi je bila tudi: "Nemudna odprava lastništva zemlje nemških, kakor tudi avstrijskih in ogrskih priseljencev v Rusiji, izvzemši one slovanskega pokolenja."

Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 objavil tudi članek dopisnice Olge z naslovom V Gorici že sije pomladansko sonce. »Nemški vojak me je prosil za civilno obleko, pripoveduje nekdo.Tudi Masovci so prenehali s svojimi fašističnimi himnami. Belogardisti pa se pogosteje sestajajo v Bratuževi kavarni, kjer kuhajo nove laži za Goriški list in Tolminski glas.«

Zatem, ko je ministrski predsednik Južnoafriške republike Frederik de Klerk sklenil sporazum z Afriškim narodnim kongresom, ki se je odpovedal oboroženemu boju, so na današnji dan leta 1990 po 27-ih letih iz zapora izpustili Nelsona Mandelo.

Na današnji dan leta 2019 je v 77. letu starosti nenadoma umrl prof. dr. Mirko Slosar, uveljavljen slovenski glasbeni pedagog in zborovodja. Rodil se je na Reki, otroštvo pa je preživel v domačih Jelšanah. Diplomiral in doktoriral je na ljubljanski Akademiji za glasbo, magisterij iz zborovskega dirigiranja pa je opravil v Beogradu. Kot pedagog se je uveljavil tako v Kopru kot na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, nekaj let pa je delal tudi kot glasbeni producent in urednik na Radiu Koper. Poleg stanovskih nagrad je največ priznanj prejel kot zborovodja koprskega gimnazijskega in Mešanega zbora Obala. Za svoje strokovne in umetniške zasluge je prejel tudi Gallusovo plaketo in Bronasto plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.


Zadnji prispevki