Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

11. januar: Umrl je priljubljeni duhovnik Dušan Jakomin

dušan jakomin
Dušan Jakomin je bil zelo priljubljen duhovnik, pa tudi zborovodja, jezikoslovec in ustanovitelj škedenjskega etnografskega muzeja.

V Svetem Antonu pri Kopru se je na današnji dan leta 1925 rodil duhovnik in prosvetni delavec Dušan Jakomin. Bogoslovje je končal v Gorici in služboval v Mačkovljah, na Opčinah in v Škednju, kjer je ustanovil in vodil pevski zbor. Od leta 1959 je urejal Naš vestnik, glasilo slovenskih duhovnikov na Tržaškem. V Škednju je ustanovil etnografski muzej, napisal pa je tudi narečni slovar rodne vasi. Sprožil je akcijo, da bi Jakob Ukmar postal kandidat tržaške škofije za svetnika in o tem povedal tole.

Na današnji dan leta 630 je Mohamed s svojo vojsko vkorakal v Meko. Prerok se je odpravil do Kabe, kockaste zgradbe, ki sta ga po izročilu zgradila Abraham in njegov sin Izmael, črni kamen pa naj bi prinesel angel Gabrijel. Mohamed je takoj dal odstraniti malike in razglasil obzidje svetišča za sveto. S tem je prerok postal vodja Arabije.

Leta 1672 so za člana Britanske kraljeve akademije izbrali Isaaca Newtona.

Leta 1750 se je rodil slovenski porodničar in ranocelnik Anton Makovič. Velja za pionirja slovenskega babištva. Napisal je prvi slovenski priročnik za babice.

Edinost je v rubriki "Sličice iz vojne" po drugih časopisih povzemala različne zanimivosti s front. Na današnji dan leta 1915 tudi naslednje: Iz Berlina se poroča - Täglishe Rundchau javlja: "Prisrčni razgovori, do katerih je prišlo tako pogosto med nemškimi in francoskimi strelskimi jarki, so sedaj s posebnim poveljem vrhovnega armadnega vodstva prepovedani. Za božič in novo leto je prišlo na posameznih mestih do nekakega premirja."

Leta 1922 so pri zdravljenju sladkorne bolezni prvič uporabili inzulin.

Leta 1942 se je po treh dneh bojev končala dražgoška bitka, simbol odločnosti borcev NOB-ja proti okupatorju.

Leta 1943 je umrl slovenski slikar in ilustrator Ivan Vavpotič. Slikal je krajine in tihožitja, bil je odličen portretist. Ilustriral je Desetega brata in Tolovaja Mataja. Znan pa je njegov portret Otona Župančiča.

Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 izšel z novico o bojih na Dolenjskem na prvi strani: "Naše edinice so po težkih udarcih, ki so jih dale sovražniku, prešle v protinapad in zavzele sovražne postojanke Žuženberk, Ajdovec in Lipovec. Na Štajerskem je bila presekana proga Grobelno-Rogatec. Na progi Maribor-Celje pa je bil vržen v zrak en vlak."

Leta 1973 se je začelo sojenje v aferi Watergate.

Skladatelj, pedagog in dirigent Ambrož Čopi se je rodil na današnji dan leta 1973 v Bovcu, kjer se je pri profesorju Pavletu Kalanu učil igranja na klavir in pri njem dobil napotke pri zapisovanju prvih glasbenih prebliskov. Po končani srednji glasbeni šoli je v Ljubljani na akademiji študiral kompozicijo in leta 1996 diplomiral z odliko ter opravil še mojstrski tečaj pri profesorju Janusu Vajdi. Že za diplomsko kompozicijo Stabat mater je prejel Prešernovo nagrado, sledile so nagrade na številnih natečajih in festivalska naročila. Z akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem je prejel celo vrsto odmevnih nagrad.

Leta 1988 je umrl ameriški fizik avstrijskega rodu Isidor Isaac Rabi, ki je leta 1944 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1997 je Primož Peterka nekaj dni po zmagi na novoletni turneji zmagal še na tekmi v Engelbergu. To je bila njegova 6. zmaga v karieri. Dosežek mu je uspel v manj kot letu dni. Mladi skakalec iz Moravč je namreč prvič zmagal 27. januarja 1996. Na tekmi v Švici je bil drugi Nemec Dieter Thoma, tretji pa vodilni po prvi seriji Poljak Adam Malysz. Dan pozneje je Peterka zmagal še enkrat, in sicer pred Fincem Jannejem Ahonenom.

Leta 2002 je v ameriško oporišče Guantanamo na Kubi prispelo prvih 20 zapornikov. Od takrat je bilo v oporišču za vrsto let zaprtih več kot 800 mož, ki jih niso nikdar obtožili, jim nikdar sodili in nikdar dali priložnosti za obrambo.

Na današnji dan leta 2003 je umrl Jože Pučnik, politični disident, ki je zaradi kritike režima v nekdanji skupni državi več let preživel v zaporu, se nato zaradi pritiskov preselil v Nemčijo, nato pa se vrnil v Slovenijo in postal eden ključnih akterjev osamosvojitve.

Leta 2011 so Nasini astronomi odkrili do zdaj najmanjši planet zunaj našega Osončja in prvega takšne velikosti, ki je podobno kamnit kot naša Zemlja. Odkritje velja za manjkajoči člen med velikimi oz. večjimi planeti zunaj našega osončja in tistimi manjšimi, na katerih bi morda lahko bilo tudi življenje. Planet Kepler 10b ima 1,4-krat večji premer kot Zemlja in 4,6-krat večjo maso.

Leta 1971 se je rodila ameriška pevka Mary J. Blige, ki je leta 2018 prav na svoj 47. rojstni dan prejela zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. Poznana je tudi kot kraljica hiphop soula, do zdaj je osvojila že devet grammyjev in prodala več kot 50 milijonov albumov po svetu.


Zadnji prispevki