Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

11. oktober: Leta 1785 se je rodil Luka Čeč, ki je odkril Postojnsko jamo

Postojnska jama
Do odkritja je prišlo po naključju, saj je 16. aprila 1818 hotel jamo obiskati tedanji Avstrijski cesar Franc I. Habsburško-Lotarinški z ženo, cesarico Karolino Avgusto. Gostitelji so želeli za visoki obisk jamo osvetliti in okrasiti. V pripravah so čez podzemno reko položili lestev, da bi na skale postavili piramido s prosojnim napisom. Luka Čeč je splezal na skale in tam našel vhod v globino jame. Odkritje so zaradi njegovega revnega stanu dolgo pripisovali okrožnemu blagajniku Josipu Jeršinoviču. Foto: www.dzrj-lukacec.si
false

Foto: Dalmatinova biblija, Vir: Wikipedia

Barkovljanka

Barkovljanka je z več kot 2000 sodelujočimi jadrnicami ena najbolj množičnih regat na svetu. Imenuje se po vasi Barkovlje (italijansko Barcola). Foto: MMC RTV SLO/MMC

Na današnji dan leta 1785 se je v Postojni rodil Luka Čeč, odkritelj tamkajšnje svetovno znane jame. "Tu je nov svet, tu je paradiž," je 14. aprila 1818 zaklical tedaj 32-letni kočar Čeč. K svetovnemu slovesu Postojnske jame je 14 let kasneje Luka Čeč prispeval še z najdbo prvega znanega jamskega hrošča v svetu. Podrobneje o Luki Čeču kustosinja notranjskega muzeja, Alenka Čuk:

V Ljubljani je na današnji dan leta 1575 izšel Dalmatinov prevod Jezusa Siraha, knjige iz stare zaveze svetega pisma. Knjigotržec Janez Mandelc je s to knjigo postal prvi slovenski tiskar.

Na današnji dan leta 1886 je Thomas Alva Edison, takrat star komaj 19 let, predstavil svoj prvi izum - električni stroj, ki je bil namenjen preštevanju glasov v ameriškem kongresu. Kongres izuma ni odkupil.

Druga oktobrska nedelja je na Tržaškem v znamenju regate Barkovljanke. Prvo slovensko slavje sega v leto 1994, ko je na Fanaticu zmagal Dušan Puh, Mitja Kosmina, ki mu je zatem uspelo trikratno slavje, pa je bil z Gaio drugi. Prisluhnimo njunima izjavama:

Na današnji dan leta 1889 je v bližini Londona umrl angleški fizik, utemeljitelj mehanskega ekvivalenta toplote, James Prescott Joule. Po njem se imenuje enota za delo, energijo in toploto - joule.

Na današnji dan leta 1890 se je pojavilo prvo letalo, ki je zletelo z lastno močjo. To je bilo letalo eole na parni pogon, s svojim iznajditeljem Clementom Aderjem na krovu. Na današnji dan leta 1890 se je dvignilo in poletelo okoli petdeset metrov. Toda to domiselno letalo se ni moglo obdržati v zraku in tudi upravljati ga ni bilo mogoče.

V Splitu se je na današnji dan leta 1895 rodil skladatelj Jakov Gotovac. Kompozicijo in dirigiranje je študiral na Dunaju. Leta 1922 je v Šibeniku ustanovil in vodil simfonični orkester. Svoj opus je gradil na folklornih elementih.

Na današnji dan leta 1958 je RTV Ljubljana začela redno oddajati.

Na današnji dan leta 1968 je Nasa izstrelila Apollo 7, prvo vesoljsko plovilo iz misije Apollo, ki je imelo človeško posadko.

V Šempetru pri Gorici se je na današnji dan leta 1969 rodil režiser in videast Marko Peljhan, ki gledališke projekte ustvarja z računalniško, video in glasbeno podporo. Projekt Makrolab, s katerim si je intermedijski umetnik Marko Peljhan prislužil nagrado Prešernovega sklada, je bil prvič postavljen in aktiviran leta 1997. Predstavlja mobilno raziskovalno postajo, ki je zasnovana kot avtonomna raziskovalna in delovna enota. To konceptualno umetniško delo je obenem tudi znanstveni laboratorij. O tem je leta 2007 povedal:

Na današnji dan leta 1984 je Stalno slovensko gledališče iz Trsta proslavilo 40. jubilejno sezono neprekinjenega delovanja. Režiser Jože Babič je takole opisal uprizoritev jubilejne predstave Linhartovega Matička:

V Izoli je na današnji dan leta 1985 umrl pisatelj in dramatik Vasja Ocvirk. Zaradi vojne je prekinil študij in partizanstvu namenil trilogijo romanov. Večino Ocvirkovih dramskih del so uprozorili v koprskem Gledališču Slovenskega Primorja. Prisluhnimo odlomku Ocvirkovega nastopa na literarnem večeru založbe Lipa na koprski gimnaziji leta 1958:

Na današnji dan leta 1997 je hrvaška nogometna reprezentanca na stadionu za Bežigradom v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 1998 v Franciji s 3:1 ugnala Slovenijo. Zadeli so Davor Šuker, Zvonimir Soldo in Alen Bokšič, za Slovenijo je znižal Zlatko Zahović. Slovenci so kvalifikacije končali z eno samo točko. Hrvati so v dodatnih kvalifikacijah izločili Ukrajino, v Franciji pa senzacionalno prišli do 3. mesta.

Na današnji dan leta 2008 je v prometni nesreči umrl koroški deželni glavar Jörg Haider. Rodil se je leta 1950.

Na današnji dan leta 1963 je umrla Edit Piaf, s pravim imenom Edith Giovanna Gassion, pogosto imenovana tudi pariški vrabček. Svojo bogato glasbeno kariero je začela kot ulična pevka. Od 15. leta je pela po ulicah, kjer je dobila umetniško ime Piaf - vrabček. Okoli 1930 je začela peti po nočnih klubih. Nastopala je v gledališčih in filmih, v zgodovino svetovne glasbe pa se je zapisala s pesmijo "La vie en rose", ki jo je zapela s svojim prepoznavnim in značilnim hripavim in čustvenim glasom.


Zadnji prispevki