Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

11. september: Na današnji dan leta 1970 se je rodila pedagoginja in dirigentka Mateja Mavri

Mateja Mavri
Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat, ki mu dirigira Mateja Mavri, prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti. Foto: Primorske novice/Črt Majcen
false

Krimska Vojna, Foto: Wikipedia

V šempetrski porodnišnici se je na današnji dan leta 1970 rodila pedagoginja in dirigentka Mateja Mavri. Po novogoriški gimnaziji in orglarski šoli se je odločila za poučevanje klavirja. Poznana je tudi kot zborovodkinja ženskega pevskega zbora Kombinatke.

Po enajstmesečnem obleganju Sevastopolja so britanske, francoske in turške čete zavzele najpomembnejšo rusko bazo v Črnem morju, s čimer se je na današnji dan leta 1855 končala največja operacija v Krimski vojni.

Na današnji dan leta 1898 se je v Slivnem pri Nabrežini rodil zobozdravnik in tigrovec Dorče Sardoč. Medicino je študiral v Gradcu in stomatološko specializacijo opravil na Dunaju. Po ustanovitvi Tigra na Nanosu so ga Italijani konfinirali na otok Lipari. Po amnestiji leta 1932 se je vrnil v Gorico, kjer je vodil tigrovce tudi ob načrtu atentata na Mussolinija v Kobaridu. Leta 1940 so ga na drugem tržaškem procesu obsodili na smrt, kasneje je dosmrtno ječo prestajal na otoku Santo Stefano. Sardoč je spomine objavil leta 1989 v knjigi Tigrova sled, ko je Nevi Lukeš povedal:

Na današnji dan leta 1915 se je rodil atlet Jessie James Owens, ki je na olimpijskih igrah v Berlinu leta 1936 osvojil štiri zlate kolajne.

"Bitka ob Seretu se nadaljuje, napredovanje naših čet v Voliniji na Litavskem, Srditi boji na Kurskem in guberniji Grodno, Živahno delovanje laške artilerije na primorski fronti." Tako je tržaška Edinost na današnji dan četa 1915 naslovila poročila s front prve svetovne vojne.

Na današnji dan leta 1940 je Adolf Hitler napotil svoje pehotne in zračne enote zaščitit naftna polja v Romuniji, od koder naj bi se pripravljale za njegove kasnejše operacije v Sovjetski zvezi.

Na današnji dan leta 1941 je bil v Ljubljani plenarni sestanek kulturnih delavcev v okviru Osvobodilne fronte slovenskega naroda, na katerem so sprejeli sklep o kulturnem molku.

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1945 rodil, v Novi Gorici pa odraščal, slikar Kostja Gatnik. Posegel je na različna področja, od slikarstva, grafičnega oblikovanja in ilustracije do fotografije.

Na današnji dan leta 1960 se je Ringo Starr pridružil skupini The Beatles.

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1970 rodila, v Kopru pa odraščala, antropologinja in pesnica Taja Kramberger. Pesniti je začela že kot dijakinja.

Na današnji dan leta 2001 se je zgodil najhujši teroristični napad na ozemlju ZDA. V New Yorku je ob trku letal v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC) umrlo nekaj manj kot 3.000 ljudi. Najhujši teroristični napadi na ozemlju ZDA so uradno terjali življenja 2.977 ljudi iz okoli 90 držav. Umrlo je tudi 19 teroristov, ki so ugrabili štiri letala in z dvema trčili v omenjeni stolpnici, z enim v Pentagon, eno pa je strmoglavilo na travnik v Pensilvaniji. Administracija tedanjega predsednika ZDA Georgea Busha je po napadih in z uvodno podporo mednarodne skupnosti začela svetovno vojno proti terorizmu, ki traja še danes. Ker so bili napadi delo vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna, so ZDA kmalu napadle Afganistan, da bi strmoglavile talibane, ki so dajali zavetišče Al Kaidi in Osami bin Ladnu.

Na današnji dan leta 1965 se je v New Yorku rodil Richard Melville Hall, bolj znan po svojem umetniškem nazivu Moby. Ameriški pevec, pisec besedil, glasbenik (je kitarist, pianist, ustvarja elektronsko glasbo), DJ in fotograf. Je velik podpornik pravic živali, tudi zato je vegan. Moby je prodal več kot 20 milijonov albumov, napisal, miksal ali zložil pa je tudi glasbo za skupine ali posameznike, kot so Michael Jackson, David Bowie, Daft Punk, Mylène Farmer, Brian Eno, Pet Shop Boys, Britney Spears, New Order, Public Enemy, Guns N' Roses, Metallica, Soundgarden in mnoge druge.


Zadnji prispevki