Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

12. julij: Leta 1984 je umrla igralka Hedvika Čus

Vika Podgorska
M Hedvika čus je med leti 1919 in 1921 je delovala v mariborski Drami, nato pa bila do leta 1958 prva tragedinja zagrebškega gledališča. Foto: Wikipedia/wiki
Pablo Neruda

Pablo Neruda leta 1966 med snemanjem svojih pesmi v Kongresni knjižnici. Foto: Wikipedia/wiki

Rimski vojskovodja, državnik in pisec Gaj Julij Cezar se je rodil na današnji dan leta 100 pred našim štetjem. Rimu je pokoril Galijo, po zmagi nad kraljem Farnakom je sporočil v Rim: prišel, videl, zmagal. Postal je diktator in leta 44 tudi žrtev zarotnikov.

Danes se spominjamo znamenitega čilenskega pesnika, avtorja Dvanajstih ljubezenskih pesmi in himničnega Velikega speva, svojstvene zgodovinske freske Čila. Na današnji dan leta 1904 rojeni Pablo Neruda je leta 1971 prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Kolumbijski pisatelj Gabriel García Márquez ga je nekoč oklical za "največjega pesnika 20. stoletja". Umrl je leta 1973.

V Ozeljanu se je na današnji dan leta 1910 rodil partizanski poveljnik Milko Špacapan - Igor. Po mali maturi je v Gorici obiskoval industrijsko šolo. Kot mehanik in šofer je najprej delal v Smederevu in nato v Ljubljani. Že julija 1941 je postal četni komisar Rašiške čete, čez eno leto pa komisar Gregorčičevega bataljona. Padel je novembra 1942 med italijansko očiščevalno akcijo med Vogrskim in Ozeljanom.

"Položaj na ruskem in italijanskem bojišču neizpremenjen. Na nemško-ruskem bojišču ničesar novega. Uspešni boji za Nemce pri Krasnostawu na Poljskem. Francozi in Angleži nadaljujejo z napadi na raznih krajih, a brez vsakega uspeha," tako je Edinost na današnji dan leta 1915 naslovila poročila z bojišč.

Avstrijski ginekolog Hermann Knaus je na današnji dan leta 1929 objavil dognanja svojih raziskav, ki jih je pozneje z japonskim zdravnikom Kjusakom Oginom razvil v metodo ugotavljanja plodnih in neplodnih dni. To je postala edina metoda za nadzorovanje rojstev, ki jo je sprejela katoliška cerkev in je zaradi nezanesljivosti dobila ime 'vatikanska ruleta'.

Na današnji dan leta 1950 se je v Kopru rodil arhitekt Miroslav Mršnik. Po diplomi pri profesorju Ravnikarju je delal v izolskem Studiu in koprskem Investbiroju. Po njegovih načrtih so zgradili tudi koprsko športno dvorano na Bonifiki in prenovili Pretorsko palačo. Kot predsednik društva za oživljanje starega Kopra - Capris je poskrbel za marsikatero odmevno prireditev. Sodeloval je tudi na prvi mednarodni likovni delavnici Abitanti, takrat ga je pred mikrofon povabila Nataša Benčič:

Na današnji dan leta 1984 je v Mariboru umrla igralka Hedvika Čus - Vika Podgorska. Po končanem učiteljišču v Gorici je kot begunka v Innsbrucku obiskovala trgovsko šolo. V Mariboru se je po prvi svetovni vojni zaposlila kot uradnica in uspešno končala dramsko šolo ter dve sezoni igrala v mariborskem gledališču. Zatem se je v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu razvila v eno največjih jugoslovanskih dramskih igralk.

Na današnji dan leta 2004 je ob 15. uri in 4 minute potres stresel severozahodni del Slovenije in znova najhuje prizadel Bovec z okolico. Prisluhnimo arhiviranemu oglašanju Milana Štulca. Potres je zahteval tudi človeško žrtev. Skupil jo je italijanski planinec, ki ga je med spuščanjem proti domu Klementa Juga v Lepeni pokopalo v dolino valeče se kamenje.

Na današnji dan leta 2018 je prvič v Sloveniji nastopil Ziggy Marley, sin legendarnega Boba Marleya. V svoji karieri je osvojil osem grammyjev ter kopico drugih nagrad. Odraščanje ob slavnem očetu je imelo nanj velik vpliv: po nekaj otroških glasbenih sestavih je leta 1979 (pri rosnih 11 letih) ustanovil skupino The Melody Makers. Ziggy je pri nas nastopil v sklopu festivala Overjam v Tolminu.


Zadnji prispevki