Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

12.Junij: Poročanje časnika Edinost današnjega dne leta 1915.

false
Prvi izvod časnika Edinost, Foto:Wikipedia

"Novi, proti delu goriškega predmostja izvršeni napad se je razbil v ognju dalmatinskih deželnih brambovcev. Istotako neuspešen je bil napad sovražnika severno od mesta Ronchi. Artiljerijski boj ob Soški fronti se nadaljuje. Na Tirolskem se je napad pri Cortini d`Ampezzo izjalovil ob naših postojankah pri Peutelsteinu. Novi napadi v tem ozemlju in ponočni boji pri Landru so se končali istotako z umaknitvijo sovražnika," tako je poročala Edinost današnjega dne leta 1915.

"Poziv tržaškemu prebivalstvu," tako je torkov Primorski dnevnik na današnji leta 1945 na prvi strani objavil kratko vest: »Osvobodilni svet za Trst objavlja: Jugoslovanska vojska je zapustila Trst. Zasedla ga bo zavezniška vojska. Pozivamo prebivalstvo, da ohrani mir in ne naseda provokatorjem, ki hočejo izzvati nemir.«

Na današnji dan leta 1985 sta Portugalska in Španija podpisali pogodbo o pristopu obeh držav k Evropski skupnosti. Širitev je sprožila demonstracije francoskih kmetov.

Ídrija je mestno, gosto pozidano naselje v globoki in razvejani kotlinici ob izlivu hudourniškega potoka Nikove v reko Idrijco. Kot vas je Idrija omenjena že leta 1281. Prvotno vodno ime je predslovanskega in predromanskega izvora. Izhodiščno slovansko Jidrija je lahko prevzeto iz romanske Judria, to pa iz neke neugotovljene predromanske predloge, morda tvorjene na osnovi baze -aued v pomenu voda, morda izvira tudi iz poimenovanja vodne živali vidra.

Največja uspešnica Kotalečih se kamnov je nastala med ameriško turnejo na Floridi. Triakordni kitarski riff je Keith Richards sredi noči posnel na kasetnik, Mick Jagger pa je besedilo napisal pod vplivom ameriške potrošniške mrzlice. Pesem so posneli na današnji dan leta 1965 in takoj je postala uspešnica. Zaradi seksualnega namigovanja uradnega predvajanja v Veliki Britaniji niso dovolili, so jo pa hitro širile tedanje piratske radijske postaje.


Zadnji prispevki