Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

12. oktober: Na današnji dan leta 2014 je jadrnica Esimit Europa na Barkovljanki zmagala še petič po vrsti

Jadralska regata
Maksijadrnica slovenskega poslovneža Igorja Simčiča, Esimit Europa 2, ki je leta 2014 tekmovala pod evropsko zastavo, njen krmar pa je bil sloviti nemški jadralec Jochen Schümann, je bila omenjenega leta zmagovalka tradicionalne jadralske regate Barkovljanke. Foto: MMC RTV SLO/Archivio Barcolana

Na 46. regati sta 12. oktobra leta 2014 vrh Barkovljanke krojila slovenska jadralca: Vasilij Žbogar na Esimitu in Mitja Kosmina na Jeni. Esimit je slavil že petič. Jadralski dogodek si je na velikem jadralskem "stadionu" pred Trstom ogledalo okoli 300.000 ljubiteljev morja. Na jadrnicah je bilo blizu 20.000 tekmovalcev.

Na današnji dan leta 1350 se je v Moskvi rodil Dmitry Ivanovič Donskoy. V zgodovino se je zapisal z bitkami proti mongolskim zavojevalcem. Vzdevek Donski si je prislužil z veliko zmago nad Tatari v bitki pri Kulikovu. Graditi je dal Kremelj.

Prvi Oktoberfest se je zgodil na današnji dan leta 1810, ko je kralj pozval Münhenčane, naj nazdravijo mladoporočencema: kronskemu princu Ludwigu Bavarskemu in princesi Theresi von Sachsen-Hildburghausen.

V Celju se je na današnji dan leta 1889 rodila pisateljica, poliglotka in svetovna popotnica Alma Karlin. Iz rodnega Celja je šla študirat v London, leta 1918 se je odpravila na devet let trajajočo pot okoli sveta, ki jo je bogato dokumentirala v knjigah in o kateri je predavala po vsej Evropi. Prisluhnimo odlomku arhivske oddaje ob 110. obletnici rojstva Alme Karlin:

V Dolnjem Zemonu pri Ilirski Bistrici se je na današnji dan leta 1904 rodila učiteljica in pesnica Maksa Samsa. Po maturi na učiteljišču v Tolminu je poučevala v Harijah. Pesniti je začela že v dijaških letih, ko se je spoznala s Srečkom Kosovelom. Prva pesniška zbirka Makse Samsa "Nekaj pesmi" je izšla leta 1934 v Trstu, drugo, "Bleščeče prevare", pa je leta 1964 izdala po njej imenovana ilirskobistriška knjižnica.

"Iz vojnega tiskovnega stana poročajo: O postopanju Italijanov v zasedenih avstrijskih obmejnih krajih priča izpoved nekega kmeta, ki se mu je posrečilo uiti iz njegovega domačega kraja Kozane v Brdih skozi italijanske črte in priti v Ljubljano. Kot povod za svoj beg je označil grožnjo, da se vse prebivalstvo odvede v notranjost Italije: kam, se ne ve," je poročala tržaška Edinost na današnji dan leta 1915.

Danes voščimo tudi Nelidi Silič - Nemec, umetnostni zgodovinarki. Po gimnaziji v Novi Gorici in študiju umetnostne zgodovine je v Ljubljani diplomirala leta 1978 z nalogo o povojnih javnih spomenikih na Primorskem in se kot kustosinja zaposlila v Goriškem muzeju. Svoj odnos do soproga, danes pokojnega kiparja Negovana Nemca, je v pogovoru z Natašo Benčič takole opredelila:

V Modeni se je na današnji dan leta 1935 rodil tenorist Luciano Pavarotti. Debitiral je z vlogo Rudolfa v Pucinijevi operi La Boheme. Svetovno slavo so mu prinesli koncerti na prostem, prvič v londonskem Hyde parku, kjer ga je poslušalo kar 150 tisoč ljudi. Vrhunec je prav gotovo pomenil koncert treh tenoristov s Josejem Carrerasom in Placidom Domingom pod Eiffelovim stolpom v Parizu. O preponi je leta 2007 povedal:


Zadnji prispevki