Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

13. februar: Umrl je pesnik Rafael Vidali

false
V Vidalijevih knjigah je ohranjeno bogato ljudsko izročilo. Foto: Darinka Hrvatin

Vladavina dinastije Han je za Kitajsko pomenila dobo velikih iznajdb in odkritij. Okoli leta 105 je kitajski evnuh Cai Lan iznašel papir. Ta izum so Kitajci skrbno skrivali, šele čez tisoč let so prek Arabcev in severne Afrike papir prinesli v Evropo.

Na današnji dan leta 1915 je večerna izdaja tržaške Edinosti uvodno pozornost namenila bojem v Karpatih. "Vojni poročevalec Berliner Tagblatta poroča: Ker se je poskus močnih ruskih sil, da bi predrle našo fronto pri prelazu Dukla ponesrečil, se nahaja sedaj skrajno zapadno krilo ruskih karpatskih sil ob prelaznih višinah."

V Gerlincih se je na današnji dan leta 1945 rodil pesnik, prevajalec, dramatik in urednik Evald Flisar. Zaslovel je s potopisi, saj je prepotoval več kot osemdeset držav. Leta 2000 je na vprašanje Brede Biščak, zakaj potuje, odgovoril takole.

Trinajstega februarja ob 22 uri se je pričel napad na Dresden, ki je terjal več žrtev kot katerokoli drugo bombardiranje v drugi svetovni vojni. Zavezniško bombardiranje Dresdena je v dveh dneh skoraj popolnoma uničilo mesto.

Na današnji dna leta 2010 je umrl pesnik in zbiralec ljudskega blaga Rafael Vidali. Po končani ribiški šoli in vojaščini je delal v koprski kmetijski zadrugi in ob delu končal še ekonomsko šolo. Pesmi in pripovedke je objavil v zbirkah Ćubejske žrjavce in Lepi moj domček, čeprav te je samo za en lonček, ki sta izšli pri Fontani. Leta 1995 je izdal knjižico Spoznajmo Kubejski grad, Vračanja v Retino pa leta 2007. Soustvarjal je glasilo Brazde s trmuna in sodeloval v Istrskem grmiču. Leta 1988 je v pogovoru s Silvo Ferletič takoj opisal 'čubjeskega uosla.

Na današnji dan leta 1974 se je rodil Robbie Williams; "enfant terrible" britanske glasbene scene, v majhnem kraju Burslem v srednji Angliji. Njegova odskočna deska v svet zabave je bila fantovska skupina Take That, ki je na začetku devetdesetih let obnorela najstnice po vsem svetu. V Veliki Britaniji se je kar osem njihovih pesmi znašlo na samem vrhu glasbenih lestvic. Vendar Robbie ni dolgo zdržal v skupini "polikanih" fantov, ki bi jih mame hotele za svoje zete. Bil je preveč neukrotljiv in poseben. Leta 1995 je tako zapustil skupino in se posvetil samostojni karieri. Pohvali se lahko z vsaj dvema dosežkoma – od leta 2000 je britanski glasbenik z največ prodanimi izvodi svojih albumov - dosegel je že astronomsko številko 6,3 milijona. Zapisal pa se je tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, saj mu je uspelo le v enem dnevu prodati več kot 1,6 milijona vstopnic za njegovo svetovno turnejo leta 2006. Leta 2016 je izdal pesem Love My Life, ki jo je posvetil svojim otrokom.


Zadnji prispevki