Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

13. januar: Umrl je slikar Jan Bruegel

false
Janov slikarski opus je izjemno raznolik, saj je slikal tihožitja (predvsem tihožitja rož oz. cvetlic), portrete, različne pokrajine in prizore, od gozdnega lova preko rečnega prometa do živahnega življenja v vasi, mitološke subjekte, biblijske prizore in pomembne zgodovinske dogodke. Na sliki je z drugo ženo in otrokoma. Foto: Wiki Commons.

V Antwerpnu je na današnji dan leta 1625 umrl slikar Jan Bruegel. Cvetlična tihožitja in pokrajine, ki so mu prinesle velik umetniški sloves, je slikal z močnimi, vendar med seboj nadvse usklajenimi in pretanjenimi potezami čopiča.

Doktor Henrik Tuma je na današnji dan leta 1905 v tržaški Edinosti objavil članek Vseučiliščno vprašanje, s katerim je sprožil burno polemiko, povezano z ustanavljanjem slovenske univerze v Trstu. "Ne vidimo nevarnosti, ki preti v bistvu mali univerzi v Ljubljani, saj se ta namerava ustanoviti po konceptu graške in inomoške. Z univerzo v Trstu pridobimo vse druge predpogoje za bodočnost, nego v Ljubljani," je zapisal doktor Tuma.

Na današnji dan leta 1915 se je britanski vojaški svet odločil za za pomorski napad na Dardanele. Ruske enote pa so v okviru zimske kavkaške ofenzive dosegle zmago proti turškim enotam v bitki za trdnjavo Kara-Gobek.

Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 objavil članek dopisnika Franceta P.: "Za časa sovražne ofenzive v Benečiji je sovražna bočna zaščitnica na briški strani Idrijce prestregla in zajela pet deklet. Prebivalstvo maje z glavo nad takim načinom vojskovanja in se sprašuje, kako se bo sovražnik v bližnji bodočnosti za to zagovarjal?"

Bača pri Podbrdu je vas v Baški grapi, ki se nahaja približno 3 km severno nad naseljem Podbrdo. Ima le 23 prebivalcev. Marko Snoj v Etimološkem slovarju slovenskih zemljepisnih imen Báčo izpeljuje kot rekonstrukcijo iz Batá in koren primerja z onim iz vodnega imena Batáva. Tako se imenuje tudi pritok Zgornje Bače v Podbrdu.


Zadnji prispevki