Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

13. marec: Rodila se je smučarska tekačica Vesna Fabjan

false
Vesna Fabjan je slovenska smučarska tekačica rojena v Kranju. Foto: Wiki Commons

Spominjamo se stodesete obletnice testov inteligenčnega kvocienta. Francoski psiholog Alfred Binet je prvi začel meriti razmerje med umsko in kronološko starostjo izpopolnjevalca testa.

Britanska ofenziva v bitki za Neuve-Chapelle se je na današnji dan leta 1915 končala z delnim uspehom napadalcev, vendar so nemške čete zadržale pretežni del svojih položajev. Tržaška Edinost pa je pisala o ruskem napadu na maloazijski obali. "Rusko brodovje, sestavljeno iz petih indijskih ladij, treh križark, 10-ih torpedovk in več parnikov, se je pojavilo pred premogovnimi pristanišči v Črnem morju in obstreljevalo Zunguldak, Koslu, Eregil in Alabli."

Medtem ko je Rdeča armada zavzela Küstrin, je 9. korpus na današnji dan leta 1945 pripravil načrt za protinapad. Diviziji naj bi očistili Banjško planoto, Čepovansko dolino in Trnovski gozd. Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 objavil deklaracijo začasne narodne vlade demokratične federativne Jugoslavije: "Naša domovina je dobila na ta način enotno vlado, kar je neobhodni pogoj za čimprejšnji konec vojne in za hitro in načrtno obnovo naše dežele."

V Kranju se je na današnji dan leta 1985 rodila smučarska tekačica Vesna Fabjan. Za Slovenijo je nastopila na Zimskih olimpijskih igrah 2006 v Torinu, zablestela pa je na igrah v Sočiju leta 2014, kjer je osvojila drugo tekaško medaljo za samostojno Slovenijo. Prisluhnimo utrinku takratnega dogajanja.

Čénta, rezijansko Tarčét, se v nastarejših zapisih iz leta 1010 pojavlja kot Tricento. Slovensko ime je prevzeto iz italijanskega, ki se je razvilo iz latinskega števnika trecenti "tristo", s čimer je mišljeno "tristo oralov zemlje".

Boris Benčič se je rodil 13. marca 1957. V skladbi Lou Reed v Portorožu, ki jo 'uradno' izvaja zasedba Romeo in Žileta (to sta Gorast Radojević in Boris Benčič), se Benčič dere iz ozadja in igra večino tolkal, ki pa jih je snemalec Igor Kos pri končnem mixu temeljito razredčil.


Zadnji prispevki