Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

14. avgust: Na današnji dan leta 1786 je umrl slovenski geodet in gradbenik Jožef Mrak

rudnik živega srebra
Jožef Mrak je kot rudniški praktikant izdelal več načrtov rudnika živega srebra. Foto: MMC RTV SLO

Na današnji dan leta 1786 je umrl slovenski geodet, gradbenik in vzgojitelj številnih kartografov Jožef Mrak, znan tudi kot graditelj "slovenskih piramid". Mrak je bil vodja in glavni predstavnik t. i. idrijske kartografske šole. Po letu 1736 je kot rudniški praktikant izdelal več načrtov rudnika živega srebra in leta 1744 zemljevid Idrije. Njegovi projekti so del dediščine rudnika in rudarjenja v Idriji, ki je bila uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine Unesca.

V noči s 14. na 15. avgust leta 1512 se je dvema čuvajema strunjanskih vinogradov prikazala Marija in jima naročila: "Recita župniku, naj popravi cerkev na hribu, sicer gorje Piranu!" Govorice o čudežni prikazni so se hitro razširile in piranski mestni svet je obnovo cerkvice zaupal bratovščini Matere božje, kasneje pa so za najpomembnejšo istrsko božjo pot skrbeli frančiškani, ki jo letos po 107 letih zapuščajo. O tem podrobneje pater Niko Žvokelj:

Na današnji dan leta 1864 so tedanjo Kazino v Vipavi slovesno preimenovali v Narodno čitavnico, potem ko so 14. aprila istega leta v Ajdovščini ustanovili Čitalnico. Bila je 13. slovenska čitalnica in šesta na Primorskem. Danes deluje v okviru ajdovske Lavričeve knjižnice, ki ima skupaj s podružnicami 162 tisoč enot gradiva. Ob jubileju je poročala Karin Zorn:

Tržaška Edinost je redno objavljala tudi razglase Mestnega magistrata o nujnih ukrepih za javno zdravstveno varstvo, na današnji dan leta 1915: "Voda v potokih v spodnji okolici in v potočkih, ki se izlivajo vanje, je tako nesnažna in pokvarjena, da mestni magistrat iz vzrokov javnega zdravstva ponovno opozarja na prepoved uporabe te vode za pranje. Prekršitelje prepovedi kaznuje oblast z globo do sto kron."

Druga svetovna vojna se je v Evropi končala maja leta 1945, Japonska, zaveznica Nemčije in Italije, pa se je bojevala še naprej. Smrtni udarec njenemu odporu sta zadali atomski bombi, ki so ju vrgli 6. in 9. avgusta na Hirošimo in Nagasaki. Časovni pasovi botrujejo datumski raztegnitvi: tako je na jutrišnji dan leta 1945 po igranju himne japonski cesar Hirohito po radiu sporočil, da je Japonska izgubila vojno. Na današnjo noč je namreč propadel poskus skupine generalov, da bi z državnim prevratom prevzeli oblast in preprečili kapitulacijo. Japonska je listino o brezpogojni vdaji podpisala 2. septembra leta 1945 in tako se je po natanko šestih letih končala druga svetovna vojna.

Z arhivskim posnetkom pesmi Dekle poglej me prou, ki jo poje Akademski pevski zbor Tone Tomšič pod taktirko Stojana Kureta, se spominjamo goriškega skladatelja Emila Komela. Umrl je na današnji dan leta 1960 v rodni Gorici, kjer je delal kot pevovodja in učitelj. Skladateljsko se je posvetil vokalni glasbi. Po Emilu Komelu so poimenovali goriški center glasbene vzgoje. Ob 60-letnici je ravnateljica Allesandra Schettino povedala:

Na današnji dan leta 1960 se je rodila pevka Sarah Brightman. Skladba "Time to Say Goodbye", ki jo je zapela z italijanskim tenoristom Andreo Bocellijem, je leta 1996 zasedla vrhove evropskih lestvic in postala najpogosteje in najhiterej prodajan singel vseh časov v Nemčiji. V tej državi je tudi pesem ostala na vrhu glasbenih lestvic kar 14 zaporednih tednov, prodali so več kot 3 milijone izvodov.


Zadnji prispevki