Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

14. februar: Rodil se je skladatelj Emil Komel

false
Foto: Koledar Goriške Mohorjeve družbe za leto 1970, str. 114.

Na današnji dan leta 1875 se je v Gorici rodil skladatelj Emil Komel. Na dunajskem konservatoriju je diplomiral že leta 1895. Skladbe, ki jih je napisal, so melodično živahne in harmonične. Med posvetnimi vokalnimi skladbami izstopa pesem Goriškemu slavčku. Emil Komel je vzgojil vrsto primorskih glasbenikov, leta 2011 se je nanj spomnil tudi Anton Nanut.

Na današnji dan leta 1405 je v Čimkentu, v današnjem Kazakstanu, med bitko umrl tatarsko-turško-perzijski osvajalec Timur Lenk. Za prestolnico svojega imperija je izbral Samarkand, znan tudi kot "Sijoča zvezda na vzhodu".

"V Karpatih se boji nadaljujejo." Tako je Edinost na današnji dan leta 1915 poročala: "Zavezniki pridobivajo sicer počasi, toda stalno na ozemlju. Za Uzoškim prelazom je bilo zopet ujetih več sto Rusov. Pred Duklo se vrši na obeh straneh prelazne višine hud boj. Rusi se trudijo, da obdrže v svoji oblasti prelazno cesto, toda premoč avstrijske artilerije postaja vedno bolj očividna."

V noči na današnji dan leta 1945 so ameriška in britanska letala začela najhujši bombni napad, v katerem so popolnoma porušili Dresden. Umrlo je najmanj 60 tisoč ljudi, po nekaterih ocenah pa celo 245 tisoč. Prisluhnimo arhivskemu poročilu novinarja BBC-ja, Jamesa Browna.

Na Ptuju se je na današnji dan leta 1950 rodil snemalec in direktor fotografije Vilko Filač. Odraščal je v Postojni, kjer je imel oče, mojster fotografije, studio. Za direktorja fotografije se je izšolal na praškem Famu-ju, kjer je spoznal Emirja Kusturico. Skupaj sta posnela filme Dom za obešanje, Arizonski sen in Podzemlje. Kot profesor kamere pa je sedem let predaval na ljubljanski akademiji.Prisluhnimo spominom Ksenije Murari.

Februar je mesec pustnih šem. V našem arhivu hranimo celo vrsto pustnih reportaž. Prisluhnimo odlomku oddaje Primorska in njeni ljudje Zvonke Bricelj iz leta 1975 - O fantovski poberiji v Senadolu.

Brézovica pri Gradinu je slemenska vas. Stoji ob cesti Gračišče-Oprtalj. Jugovzhodno od jedra je zaselek Rosiči. Gre za žensko obliko imena, ki izhaja iz besede breza, kakor se imenuje drevo betula (alba).


Zadnji prispevki