Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

14. Junij: Na današnji dan leta 1905 izbruhnil upor mornarjev na ruski bojni ladji Potemkin

false
Ruska bojna ladja Potemkin, Foto:Wikipedia

Na ruski bojni ladji Potemkin je na današnji dan leta 1905 izbruhnil upor mornarjev, ki je postal legendaren predvsem zaradi znamenitega Eisensteinovega filma.

"Iz vojnega tiskovnega stana poročajo: Na kak način se Italijani vojujejo v krajih naše države, kjer bivajo njihovi sorojaki, kažejo naslednji dogodki. Italijanska pehota, močna okrog ene stotnije, je poškodovala osem hiš vasice Casotto v Astiški dolini in ranila štiri ženske. Toda veselje Italijanov je trajalo le malo časa, ko je otvorila ogenj naša artiljerija ter očistila vas italijanskih čet," tako je pisala ponedeljkova številka Edinosti na današnji dan leta 1915.

V begunskem taborišču v Vetrinju so na današnji dan leta 1945 odprli gimnazijo, ki je pozneje do ukinitve konec meseca delovala v Spittalu ob Dravi.

Na današnji dan leta 1985 so Francija, Nemčija, Belgija, Luksenburg in Nizozemska v Shengenu podpisale sporazum o postopnem zmanjševanju kontrol na skupnih mejah. Čez 5 let so podpisali še Schengensko konvencijo o prostem notranjem pretoku in o načinu kontrole na zunanjih mejah. Decembra leta 2007 so na škofijskem mejnem prehodu slovesno počastili odpravo mej tudi pri nas,prisluhnimo odlomku magnetofonskega zapisa:

Ístra je pokrajinsko ime največjega polotoka vzhodne Jadranske obale. Ime, ki je bilo v antiki zapisano kot Istria in Histria, je predromansko, domnevno sorodno s tračanskim imenom spodnjega toka reke Donave, Istar, v pomenu 'silen, močan'. Grški pisec Ajshil je v izgubljeni drami o Prometeju izliv Donave v Jadransko morje očitno rabil kot pojasnilo za trgovske zveze Grkov v Podonavju in severnem Jadranskem morju, kjer so tedaj živeli Histri. Tako je možen nastanek mita o vrnitvi Argonavtov. Legendo pa sta kot resnično možnost zanikala že Strabon v prvem stoletju pred našim štetjem in Plinij starejši v prvem stoletju našega štetja.

V Londonu je na današnji dan leta 1995 po zapletih s presaditvijo jeter umrl kitarist pevec in skladatelj William Rory Gallagher. V sedemdesetih in osemdesetih je nanizal precej solo albumov in si utrdil svetovni sloves legendarnega blues rock kitarista. Prodal je več kot 30 milijonov plošč.


Zadnji prispevki