Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

14. september: V Kobdilju se je na današnji dan leta 1850 rodil škof in pisatelj Anton Mahnič

Anton Mahnič
Anton Mahnič je bil oster kritik liberalizma, zato ga imajo številni za utemeljitelja tako imenovane ločitve duhov na Slovenskem. Foto: Wikipedia/wiki

Luigi Maria Cherubini je po Beethovnovem mnenju največji dramski skladatelj svojega časa. Foto: Wikipedia/wiki

V Kobdilju se je na današnji dan leta 1850 rodil škof, pisatelj, kritik in urednik Anton Mahnič. Po končanem bogoslovju v Gorici je na Dunaju opravil še doktorat in predaval biblične vede v Gorici. Cesar ga je leta 1896 imenoval za škofa na Krku, kjer je ustanovil staroslovansko akademijo. Zagrebški kardinal Josip Bozanić je o tem povedal: Burno so odmevali Mahničevi napadi na Gregorčičeve pesmi O nevihti, Človeka nikar in Ujetega priča tožba, češ da je podlegel Stritarjevemu svetobolju.

V Firencah se je na današnji dan leta 1760 rodil skladatelj Luigi Maria Cherubini. V svet glasbe ga je uvedel oče čembalist, študiral pa je v Bologni. Krajši čas je bil skladatelj na dvoru angleškega kralja Jurija tretjega, leta 1786 pa se je preselil v Pariz.

Na Dunaju so na današnji dan leta 1810 sprejeli nov cenzurni odlok, ki je v deželah imel revizijske urade, ti so izdajali dovoljenja za tiskanje knjig, bdeli pa so tudi nad dnevnim tiskom. Zato so pisatelji leta 1845 protestirali z znamenito proticenzurno peticijo.

V ruskem Riazanu se je na današnji dan leta 1849 rodil fiziolog Ivan Petrovič Pavlov. Ko je prebral Darwinovo delo Izvor naravnih vrst, se je študent teologije preusmeril v študij biologije na petrograjski univerzi. Zanimala ga je predvsem fiziologija prebave. Razvil je teorijo o živčnih mehanizmih, ki nadzorujejo izločanje. Pri tem je na psih odkril refleksni odziv, kar mu je prineslo Nobelovo nagrado leta 1904.

Na današnji dan leta 1890 se je v Ljubljani rodil slovenski jezikoslovec, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Fran Ramovš. Velja za sistematičnega preučevalca zgodovine slovenske slovnice in narečij, zaradi česar je postal utemeljitelj teh ved na Slovenskem.

"Položaj na soški fronti je sijajen," je izjavil te dni general Borojević skupini vojnih poročevalcev. "Cadorna je najprej poskušal svojo srečo pri goriškem predmostju in ko se mu je tu načrt temeljito izjalovil, so izvršili Italijani tudi obupne napade na doberdobsko planoto. Odbitih je bilo neštevilno pehotnih napadov, dokler niso Italijani uvideli, da v smeri proti Trstu ravnotako nič ne opravijo, kakor v smeri proti Gorici," je na današnji dan leta 1915 poročala tržaška Edinost.

"Dobava UNRE Jugoslaviji na poti skozi Trst," tako je na današnji dan leta 1945 poročal Primorski dnevnik: "V zadnjih treh dneh je prispelo iz Združenih držav Amerike v tržaško pristanišče skupno 4 tisoč 864 ton blaga, ki ga pošilja UNRA v Jugoslavijo."

Na današnji dan leta 1974 so slovesno odprli avtocestni odsek Ljubljana-Postojna.

Na današnji dan leta 1982 je v prometni nesreči umrla Gracia Patricia Kelly, z oskarjem nagrajena igralka in monaška kneginja. Njen zadnji film je bila komedija High Society (1956), nato se je zaradi poroke z monaškim knezom Rainierjem III. umaknila s filmskih platen. Poročila sta se 19. aprila 1956. Med vožnjo 13. septembra 1982 je doživela srčni napad in dan pozneje v bolnišnici umrla, ne da bi se zavedela. Stara je bila 52 let. Princesa Grace je pokopana v katedrali svetega Nikolaja v Monte Carlu.

Na današnji dan leta 1989 smo v oddaji Aktualno poročali o 25-letnem plodnem sodelovanju Unije Italijanov Istre in Reke ter tržaške Ljudske univerze. Prisluhnimo odlomku prispevka Mirjam Muženič:

V Ljubljani je na današnji dan leta 2000 umrl novinar in komunikolog Tomo Martelanc, univerzitetni predavatelj, sodelavec Unesca in drugih mednarodnih organizacij na področju množičnih komunikacij. Od leta 1980 je do upokojitve vodil Narodno in univerzitetno knjižnico.

Na današnji dan leta 2008 je Nemec Sebastian Vettel na VN Italije postal najmlajši zmagovalec v zgodovini formule ena.

Na današnji dan leta 2013 je slovenska reprezentanca na drugi tekmi drugega dela domačega EuroBasketa s 73:65 premagala izbrano vrsto Grčije, ki se je vrnila v velikem slogu in poskrbela za napeto končnico.

Na današnji dan leta 1959 se je rodil pevec zasedbe A-Ha, Morten Harket. Skupina je izdala 10 albumov, zgodba o uspehu pa se je začela pisati leta 1985, po tem, ko je pristala na vrhovih glasbenih lestvic s hitom Take on Me. Zasedba je razpadla leta 2010 po koncertu v Oslu. Leta 2015 se je Morten Harket podal po samostojni poti.


Zadnji prispevki