Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

15. april: V Idriji se rodi Eva Lucija Cecilija Viktorija Krauss

false
Eva Lucija Cecilija Viktorja Krauss je rojena 15. december 1785 v Idriji. Foto: primorci.si

V Gniglu pri Salzburgu je na današnji dan leta 1845 umrla baronica in Napoleonova spremljevalka, Eva Lucija Cecilija Viktorija Krauss. Po zmagoviti bitki v Austerlitzu so Napoleonu v Schonbrunu priredili slavje s plesom, kjer je spoznal Emilijo. Odtlej ga je spremljala na vseh vojaških pohodih po Evropi, ko je bil ranjen v bitki pri Regensburgu, je bila njegova vestna negovalka. Zapustil ji je bogato rento, vendar je baronica umrla v revščini z vzdevkom 'pasja baronica'. Bogdan Novak, avtor romana, je njej povedal.

Na današnji dan leta 1900 so v Parizu slovesno odprli slovito Mednarodno razstavo, na drugi strani Atlantika pa organizirali avtomobilsko dirko na 500 milj. Zmagal je avtomobil na električni pogon, ki je za pot porabil natanko dve uri.

Na današnji dan leta 1915 se je začel kopenski del operacije v bitki za Gallipoli. Antanta je združila moči za zasedbo Carigrada, s čimer bi omogočila stik skozi Dardanele v Črno morje z rusko armado. Britanci so angažirali skoraj pol milijona vojakov iz Avstralije in Nove Zelandije, Francozi so prispevali dve diviziji, na drugi strani sta Turkom priskočili na pomoč Nemčija in Avstro-ogrska. Otto Liman von Sanders, nemški general, ki se ga je oprijel vzdevek 'galipolijski lev', je uspešno reorganiziral turško vojsko in se z zavezniki uspešno branil.

"Bomba v Rimu, Nova Jugoslavija bo znala braniti pravice njenih narodov do Trsta, Primorske in Istre." Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 uvodno pozornost namenil incidentu v Rimu, ko so iz vrst fašističnih demonstrantov vrgli bombo na poslopje Jugoslovanske vojaške misije.

Greta Garbo ali Greta Gustaffson je umrla 15. aprila 1990 v New Yorku. V Hollywoodu jo je odkril Mauritz Stiller, do leta 1941, ko se je umaknila iz javnosti, je igrala v ameriških filmih. Greta Garbo je tako postala ameriški simbol, imenovali so jo Boginja. Mnogi se je spominjajo po številnih filmih, v zvezdniško orbito pa je bila izstreljena leta 1935 s filmom Ana Karenina.

V Kalinovki se je na današnji dan leta 1894 rodil politik Nikita Sergejevič Hruščov. V šolo je hodil komaj dve leti, tako se je šele 20-leten naučil brati in pisati. Med prvo svetovno vojno je delal v sindikatih in se pridružil boljševikom. Leta 1935 je postal prvi sekretar moskovskega občinskega komiteja, leta 1938 pa prvi sekretar ukrajinske komunistične partije. Po smrti Stalina, leta 1953, je po kratkem političnem boju za oblast postal prvi sekretar komunistične partije Sovjetske zveze in s tem tudi uradni voditelj te države. V tajnem referatu je poskrbel za opustitev kulta osebnosti, zgladil je tudi odnose z Jugoslavijo po Informbirojevski obsodbi. Avgusta leta 1963 je obiskal Koper, zato prisluhnimo odlomku magnetofonskega zapisa Miljutina Vesela.

V Chattanoogi, v ameriški zvezni državi Tennessee, se je na današnji dan leta 1894 rodila pevka bluesa, Bessie Smith. Pela je že kot otrok iz revne družine, k uveljavitvi ji je pomagala pevka Ma Rainey. Od leta 1919 je nastopala v njenih šovih, a tudi v cirkusih in na raznih zabavnih prireditvah, zaslovela je z lastnimi glasbenimi revijami, med temi je bila tudi Harlem Frolics. Posnela je več kot 160 pesmi. Tole je njena zimzelena uspešnica Saint Louis Blues iz leta 1925:


Zadnji prispevki