Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

15. januar: Rodil se je ruski pisatelj Aleksander Sergejevič Gribojedov

false
Na današnji dan pred 220 leti se je v Moskvi rodil dramatik Aleksander Sergejevič Gribojedov. Foto: www.ars.si

Ruski pisatelj Aleksander Sergejevič Gribojedov se je v svetovno književnost zapisal predvsem s tragikomedijo Gorje pametnemu, ostro satiro tedanje ruske družbe. Rodil se je v Moskvi na današnji dan leta 1775.

"Okrog slavne Varšave, prestolnice Poljske, malo kilometrov proč od mesta, divja že cele tedne ljut boj med nemškimi in ruskimi vojaki. Lahkega dela nemška armada okoli Varšave ne bo imela. Rusi so imeli dovolj časa za utrjevanje. Trdnjavi Novi Georgijevsk in Ivangorod na obeh bokih varujeta mesto, ki je tudi pomembno železniško križišče, ki omogoča ruske hitre premike enot," je pisala Edinost na današnji dan leta 1915.

Nacistični voditelj Adolf Hitler se je z Evo Braun in s svojimi sodelavci na današnji dan leta 1945 trdno zabarikadiral v berlinskem bunkerju. Britanski vojaški poveljnik Aten, general Ronald Scobie je sprejel ponudbo grške osvobodilne vojske za premirje, kar je pomenilo poraz grških partizanov.

V naših oddajah, posebej znamenita je bila Sosednji kraji in ljudje, smo zabeležili vsak pomembnejši jubilej. Neva Lukeš je voščila tudi ob spoštljivem jubileju pesnice in slikarke Tončke Kolarič iz Svetega Ivana pri Trstu. Ob njenem 80-em življenjskem jubileju je prebrala pesem o Trstu z naslovom Na obelisku.

Bánjščice so naselje v novogoriški občini, ki ga v osrednjem delu Banjške planote sestavljajo gručasti zaselki Lohke, Rušnje, Krvavec, Breg, Raven, Podlešče, Mrcinje, Biškovec, Bucki, Draga, Kuščarji, Laze, Lužarji, Mokrini, Ošlakarji in Podgrič. Star zapis iz leta 1523 navaja Wannschitz. Besedotvorno izhodišče je po vsej verjetnosti v pridevniku bánjški, ki se je utegnil razviti iz osnove bet, ta je prevzeta iz imena antičnega ljudstva Veneti.


Zadnji prispevki