Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

15. maj: V Bertokih se rodi slikar Zvest Apollonio

false
Apollonijeve slike so žive in barvite. Značilna je dinamičnost risarske linije, vehementnost poteze ter žareč in intenziven kolorit. Foto: Obalne galerije

Na današnji dan leta 1884 so v Kopru ustanovili slovensko Hranilnico in posojilnico, ki je bila kot zadruga z neomejenim poroštvom vknjižena na Trgovskem in pomorskem sodišču v Trstu. Za predsednika so izvolili zabaveljskega posestnika Antona Križanca, tajnik pa je postal Vjekoslav Spinčič, profesor na učiteljišču in deželnozborski poslanec. Kasneje so hranilnice in posojilnice ustanovili še v Marezigah, Pomjanu, Pobegih, Sočergi, Dekanih, Spodnjih Škofijah, Svetem Antonu in Kubedu.

Po dražbi parcel so na današnji dan leta 1905 ustanovili Las Vegas, ki v španščini pomeni 'kraj oslada' ali 'medvejka', kot železniško naselbino, na progi med južno Kalifornijo in Salt Lake Cityjem. Šele po drugi svetovni vojni se je s prvim casinojem začel razvoj ameriške "prestolnice greha".

Na današnji dan leta 1915 se je začela druga velika bitka za Ypres. Po presenetljivem nemškem napadu s smrtonosnim plinom iperitom so združene belgijske, francoske in britanske enote krenile v protiofenzivo, vendar večjega uspeha do 25. maja niso dosegli, saj so antantne sile utrpele 70 tisoč žrtev, ranjenih ali pogrešanih, nemška stran pa je v dobro utrjenih položajih utrpela pol manj izgub.

Na današnji dan leta 1935 se je v Bertokih pri Kopru rodil Zvest Apollonio, slikar, grafik in scenograf. Po končani gimnaziji v Kopru je leta 1960 uspešno končal Akademijo likovnih umetnosti v Ljubljani in kasneje še specialko pri Gabrijelu Stupici. Na akademiji je kasneje poučeval grafiko. Prav z grafičnimi listi je razstavljal praktično po vsem svetu in bil zanje tudi nagrajen s Prešernovo nagrado. Leta 1971 je Zvest Apollonio takole odgovoril na vprašanje, zakaj je po velikih uspehih v grafiki še zmeraj ostal zvest oljnemu slikarstvu.

Partizanske enote so obkolile Nemce in ustaše na Koroškem. Poslednji boji, ki so terjali veliko padlih, so bili 15. maja 1945, s čimer so se na Poljani na Koroškem končali spopadi, ki so trajali še teden dni po uradno končani vojni v Evropi. "Italijansko-slovenski protifašistični Izvršni odbor - predstavnik tržaškega ljudstva na poti k oblasti, " je poročal Primorski dnevnik.

V Mirnu se je na današnji dan leta 1954 rodil novinar Zdenko Ferletič. Po diplomi na Fakulteti za politične vede, sociologijo in novinarstvo je najprej delal v novogoriški sindikalni organizaciji, leta 1980 pa se je zaposlil na naši radijski postaji. Najprej je sodeloval pri snovanju novogoriškega studia, zatem pa je v Kopru skrbel za oddaje o kmetijstvu in zamejstvu. Ob 50. obletnici priključitve Primorske k Jugoslaviji je naša radijska postaja pripravila niz oddaj, v katerih je vprašanja o odnosih ob naši zahodni meji leta 1987 takole zastavil. Zdenko Ferletič je kasneje postal odgovorni urednik Radia Koper. Leta 1997 se je zaposlil na koprski mestni občini.

Zatem ko je 12. studijska velika plošča Let It Be znamenitih Beatlov izšla v Londonu 8. maja, so v Združenih državah Amerike na današnji dan leta 1970 predstavili zadnjo ploščo liverpoolskih kuštravcev, ko se se ti že razšli. Večino glasbe s plošče so posneli že januarja leta 1969 pred snemanjem znamenitega albuma Abby Road. Avtor studijske obdelave je bil Phil Spector v Applovih studijih v Londonu.


Zadnji prispevki