Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

15. marec: Na Krasu se je rodil diplomat Drago Mirošič

false
Drago Mirošič se je rodil na današnji dan v Lovki na Krasu. Foto: Jure Eržen

V Stuttgartu se je na današnji dan leta 1810 rodil grof in politik Wilhelm Pace -Friedensberg. Po študiju na Dunaju je leta 1860 predstavljal Gorico in Istro v državnem svetu. Leto zatem je postal goriški deželni glavar.

"Angleške in francoske izgube pri napadih na dardanelske utrdbe." Tako je na današnji dan leta 1915 poročala tržaška Edinost. "Glasom zanesljivih informacij je bilo 7 velikih bojnih ladij angleško-francoskega brodovja med obstreljevanjem Dardanel resno poškodovanih. Število ranjencev in mrtvih je baje veliko večje, nego priznavajo poročila nasprotnikov."

Na današnji dan leta 1940 se je v Lokvi na Krasu rodil diplomat Drago Mirošič. Dolga leta je bil jugoslovanski generalni konzul v Trstu, ko je sodeloval v pripravah za podpis Osimskih sporazumov. Oktobra 1986 ga je pred mikrofon povabila Neva Lukeš. Drago Mirošič je bil veleposlanik Slovenije v Pragi, Sarajevu in Tripoliju.

"Ogorčeni boji pri Sarajevu, Kuestrin je padel, Napad z mostobrana na Renu, Vedno več ruševin za zavezniškimi letalskimi napadi." Tako je na današnji dan leta 1945 Partizanski dnevnik povzel poročila z bojišč.

Čépovan je razpotegnjena središčna vas z gručastim jedrom na dnu dola, ki deli masiv Trnovskega gozda od Banjške planote. Zapis iz leta 1301 omenja Kampowan, iz leta 1377 Zampuano, iz leta 1507 Tschepawan. Etimološko je morda ime prevzeto iz nekega romanskega refleksa za latinski izraz clampuanum, kar je lahko sorodno z latinskim krajevnim imenom Clampetia. Druga možnost je domneva o izposoji iz neke tvorbe iz furlanske besede ciamp, ki izhaja iz latinskega capusa v pomenu polje. Omenimo še izumrli priimek Čepovanec, ki so ga leta 1591 na Šentviški Gori zapisali kot Chiapoaniz. Fašisti pa so vas preimenovali v Chiapovano.


Zadnji prispevki