Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

16. april: Umrl je Milan Marušič

false
Milan Marušič je bil dolgoletni ravnatelj koprske Gimnazije. Foto: raKp
Franz Lizst

Franz Liszt je napisal 13 simfoničnih pesnitev. Krstno izvedbo je Lizstova pesnitev Mazepa doživela v kraljevem gledališču v Weimarju na današnji dan leta 1854. Foto: Wikipedia

V Ljubevči pri Idriji se je na današnji dan leta 1810 rodil notar Janez Premerstein. Leta 1856 je postal notar v Tolminu, kjer je bil med soustanovitelji čitalnice. Z govori o nujnem znižanju davkov je sodeloval na taborih v Vižmarjih in Tolminu.

"Izjalovljeni ruski napadi ob Uzoškem prelazu, sicer v Karpatih v splošnem mirno," tako je Edinost na današnji dan leta 1915 strnila poročila z vzhodne fronte prve svetovne vojne. Zanimivo, da Edinost ni poročala o avstroogrski zavrnitvi italijanskih ozemeljskih zahtev za ohranitev nevtralnosti.

Na današnji dan leta 1945 so enote Rdeče armade začele krvavo bitko za Berlin, ki ga je branilo pol milijona nemških vojakov. Ti so hiše spremenili v bunkerje in se gibali po kanalizaciji. General Žukov je v ofenzivo krenil z dvesto divizijami, ki so do zmage utrpele več kot 361 tisoč žrtev.

Na današnji dan leta 2000 je umrl pedagog Milan Marušič. V Portorožu je končal učiteljišče in delal na šoli v Krkavčah, zatem je v Ljubljani študiral pedagogiko in psihologijo. Polnih 14 let je kot ravnatelj vodil koprsko gimnazijo. Ob svoji 70-letnici je v samozaložbi izdal knjigo Korenine slovenske šole v Istri. Pet let prej je ob 170-letnici osapske šole tako opisal njene začetke.

Spominjamo se ene najvplivnejših žensk srednjega veka. Na današnji dan leta 1204 se je končalo vladanje Eleonore Akvitanske, vojvodinje, žene francoskega kralja Ludvika VII. in angleškega kralja Henrika II. Uspešno je vodila drugi križarski pohod leta 1147, po vrnitvi se je leta 1152 drugič poročila z normanskim vojvodo Henrikom II. in v 13-letnem zakonu rodila osem otrok, trije od petih sinov so postali kralji. Zanimivo, da jo je mož dal zapreti, ker je podpirala upor otrok proti njemu.

V Ljubljani je na današnji dan leta 1879 umrl pravnik, geograf in politik Peter Kozler. Po študiju prava je služboval v primorskih mestih, kasneje se je posvetil gospodarstvu. V Ljubljani je ustanovil pivovarno ter trboveljsko in kranjsko stavbno družbo. Raziskoval je meje Slovencev v Istri, na Goriškem, Koroškem in Ogrskem in na podlagi tega leta 1853 izdelal Zemljevid slovenske dežele in pokrajin.

Franz Liszt je napisal 13 simfoničnih pesnitev, šesto je med prebivanjem v Weimarju poimenoval Mazepa. Uglasbil je zgodbo Ivana Mazepa, ki je osvojil poljsko plemkinjo in jo odpeljal v Ukrajino. Victor Hugo in Lord Byron sta zgodbo opisala v poemah Les Orientales in Mazeppa. Krstno izvedbo je Lizstova pesnitev doživela v kraljevem gledališču v Weimarju na današnji dan leta 1854, zato prisluhnimo odlomku posnetka Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana z dirigentom Samom Hubadom.


Zadnji prispevki