Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

16. september: Leta 1849 je bil odprt del železniške proge Dunaj-Trst

Železniška postaja Ljubljana
Ljubljanska železniška postaja je, ko so odprli del železniške proge Dunaj-Trst, postala tudi pomembna tovorna postaja. Foto: Wikipedia/wiki

Na današnji dan leta 1849 so slovesno odprli železniško progo Celje-Ljubljana. Bolnega cesarja Franca Jožefa je na slovesni otvoritveni vožnji zamenjal nadvojvoda Albert. Progo je trasiral Carl Ghega. Progo iz Celja do Ljubljane so gradili le tri leta, vlak pa jo je prevozil v štirih urah in pol. Podrobneje o tem kustos železniškega muzeja, Mladen Bogič:

16. september je mednarodni dan varstva ozonske plasti, ki se nevarno tanjša in povzroča burne klimatske spremembe, o čemer podrobneje Lučka Kjafež Bogataj:

Na današnji dan leta 1745 se je rodil ruski vojskovodja, feldmaršal in zmagovalec nad Napoleonom, Mihail Ilarijonovič Kutuzov. Z Napoleonom sta se spopadla kar v treh bitkah, v prvi je bil Kutozov poražen leta 1805 pri Slavkovu, Napoleon ga je premagal tudi v tako imenovani veliki domovinski vojni pri Borodinu. Toda, ko se je Napoleon umikal iz Moskve, mu je Kutuzov zelo previdno sledil in ga povsem porazil 16. in 17. novembra 1812 pri Smolensku.

Na današnji dan leta 1830 so z veliko slovesnostjo v Trstu obeležili zaključek gradnje ceste Dunaj-Ljubljana-Trst. Nova cesta je bistveno izboljšala prometno povezavo tržaškega pristanišča z zaledjem, obenem pa je pomenila razvojni mejnik za številne primorske kraje, posebej za najbližje Opčine.

"Hudi, a brezuspešni ruski napadi na gališki in volinjski fronti, Na Litovskem prodrle zvezne čete do Ščare in potisnile Ruse na vzhodni breg, Topovski boji na primorski fronti, Vsi napadi Italijanov odbiti," tako je na današnji dan leta 1915 strnila poročila s front prve svetovne vojne tržaška Edinost.

Na današnji dan leta 1945 so zavezniki sklenili sporazum o sodelovanju pri iskanju pogrešanih oseb. Komisija je zaposlila 700 ljudi, ti so sortirali, urejali in registrirali okoli 100 ton dokumentov, ki so jih do leta 1948 zbrali zavezniki. Na današnji dan se je predal japonski garnizon v Hong Kongu, Španija se je umaknila iz Tangerja.

Svobodno tržaško ozemlje, ki je obstajalo od 16. septembra 1947 do 5. oktobra 1954, je bilo internacionalizirano ozemlje pod zaščito Združenih narodov. Cona A s Trstom je bila pod upravo angloameriške vojske, cona B, ki je obsegala tedanja okraja Koper in Buje, pa pod jugoslovansko oblastjo. Oster diplomatski boj je zahodnim zaveznikom preprečil, da bi na pariški mirovni konferenci dosegli priključitev Trsta k Italiji. Prisluhnimo odlomku oddaje Zorana Debenjaka ob izidu knjige Leandra Cunje "Škofije na Morganovi liniji":

Na današnji dan leta 1993 je umrl nepozabni alpski smučar Rok Petrovič. Usodno je bilo potapljanje pri Veli Luki na Korčuli. Z zmagami v Wengnu, Lillehammerju in Heavenly Valleyju je postal prvi Slovenec, ki je dvignil mali kristalni globus za zmago v slalomu. Leta 1991 je diplomiral na Fakulteti za šport. Tik pred zagovorom magistrske naloge je tragično preminil.

Kralj bluesa, Bob Billy King, se je rodil na današnji dan leta 1925 v Indianoli, v ameriški zvezni državi Mississippi. Kitaro je začel igrati v klubih po Memphisu, kjer je koreninam delta bluesa dodajal vplive jazza, gospela in popa. Zaslovel je z mojstrskimi solo improvizacijami. B. B. King je več kot pol stoletja prinašal blues širokim množicam. Od štiridesetih let prejšnjega stoletja, ko so luč sveta ugledale njegove prve izdaje, je posnel več kot petdeset albumov in nekateri med njimi danes veljajo za nesporne klasike.


Zadnji prispevki