Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

17. april: V Kopru je umrl baletni plesalec Stanislav Hiti

false
Vuka in Stanislav Hiti. Foto: Wiki Commons

Matija Valjavec - Kráčmanov je po študiju slavistike in klasične filologije na Dunaju delal kot suplent na varaždinski gimnaziji, ko je leta 1855 izdal pesniško zbirko, ki so jo Ljublanske novice na današnji dan tako ocenile: "Gospod Matija Valjavec ni novinec na slovenskem Parnasu. Ker je velik del teh pesem, ki so v ti knjižici v en venec zbrane, prjatlom slovenske poezije že znan, nam ni treba, starega znanca, čeravno še mladega pesnika, tako na drobno pretresati, kakor neznanega novinca".

V Skuteču se je na današnji dan leta 1774 rodil pianist, organist in skladatelj Vaclav Jan Krtitel Tomašek. Sam se je naučil klavirske tehnike in postal učitelj praških plemiških družin. V klasičnem in romantičnem stilu je napisal vrsto klavirskih skladb, sakralne, simfonične in zborovske skladbe ter operi Serafin in Alvaro. Prisluhnimo odlomku maše, opus 46, v izvedbi praškega ansambla Musica Florea z dirigentom Marekom Štrynclom.

"Na karpatski fronti ničesar posebnega, nemški zrakoplovi na Angleškem," tako je Edinost na današnji dan leta 1915 povzela poročila z bojišč prve svetovne vojne. "Ruske izgube v Karpatih označujejo celo v Petrogradu kot zelo velike."

V Ljubljani je na današnji dan leta 1894 umrl šolski nadzornik Ivan Tomšič. Leta 1871 je ustanovil revijo Vrtec - časopis s podobami za slovensko mladost. Uspelo mu je pritegniti vrhunske literate. Josip Stritar je pohvalil zlasti zborno slovenščino in posebej Levstikove otroške pesmi. Tomšič pa je pritegnil tudi skladatelja Benjamina Ipavca, ki je veliko pesmi tudi uglasbil.

Pri Vinici je na današnji dan leta 1945 prišla na slovensko ozemlje 5. prekomorska partizanska brigada. Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 uvodno pozornost namenil Pogodbi o prijateljstvu in sodelovanju med Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo, ki so jo podpisali v Moskvi med obiskom predsednika ministrskega sveta, maršala Josipa Broza Tita in ministra zunanjih zadev Ivana Šubašiča.

V Kopru je na današnji dan leta 1975 umrl baletni plesalec, pedagog in koreograf Stanislav Hiti. Oče ga je v Ljubljani poslal v uk za avtomehanika, vendar ga je pritegnilo gledališče. Postal je član baleta ljubljanske opere. Po osvoboditvi se je leta 1948 poročil z Vuko Kumar, s katero sta od leta 1949 v Kopru vodila baletno šolo. Leta 1995 se ga je Vuka Kumar tako spominjala.

V angleškem Bathu je na današnji dan leta 1960 zaradi posledic prometne nesreče umrl komaj 21-letni rock pevec in kitarist Raymond Edward "Eddie" Cochran. Že kot mlad fant je klavir zamenjal s kitaro. Po preselitvi družine v Kalifornijo je ustanovil ansambel, ki je leta 1956 nastopil v filmu s pesmijo Twenty Flight Rock, v zgodovino rocka pa se je zapisal z zdaj že zimzeleno "C'Mon Everybody".


Zadnji prispevki