Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

18. januar: Umrla je legenda slovenske zabavne glasbe Marjana Deržaj

marjana deržaj, foto: wiki commons
Pevsko pot je začela v mladih letih po ljubljanskih klubih. Že pri desetih je zapela v opernem zboru pri predstavi Carmen. Pozneje je veliko nastopala tako na televiziji kot na radiu. Pela je na festivalih Slovenske popevke in v narodnozabavni skupini Dobri znanci. Foto: Wiki Commons

Franz von Taksis se je s pogodbo, podpisano na današnji dan leta 1505, zavezal, da bo vzdrževal poštno zvezo med Nizozemsko, dvorom nemškega kralja Maksimilijana I. na Dunaju ter francoskim in španskim dvorom.

Na današnji dan leta 1919 se je v Versajski palači pri Parizu začela mirovna konferenca po koncu prve svetovne vojne. Udeležili so se je predstavniki 25-ih držav. Že pred koncem vojne je predsednik Wilson predstavil svoj program 14-ih točk, s katerimi bi dosegel pravičen in trajen mir. Glavna ideja 14-ih točk je bila pravica do samoodločbe, od katere so si mnogi narodi v Evropi obetali boljšo prihodnost. Diktat zmagovalcev, kot so imenovali sklenjeno, se je krivično poigral z usodo malih evropskih narodov, med njimi tudi slovenskega.

Po hudih bojih z Japonci so na današnji dan leta 1945 Američani vkorakali v glavno filipinsko mesto Manila. Partizanski dnevnik pa je osrednjo pozornost namenil članku z naslovom "Naši fantje iz Barija se vračajo v domovino": "Tovariša Vladimir Hrobat iz Malih Žabelj in Radko Bras iz Serpenice sta iz Splita že prispela na Primorsko. V Italiji se že oblikujejo novi bataljoni, brigade in divizije, ki čakajo, da jih bodo z ladjami prepeljali osvobajat domovino."

V Gorenjem polju na Goriškem se je na današnji dan leta 1940 rodil skladatelj in publicist Marjan Gabrijelčič. Plodno je sodeloval tudi z našo radijsko postajo, kot gost oddaje Primorski skladatelji svoji zemlji je na vprašanje tedanjega glasbenega urednika Ivana Siliča, zakaj je v javnosti bolj znan kot kritik in publicist, manj pa kot skladatelj, pojasnil.

Báte so v jedru gručasta vas s številnimi zaselki v osrednjem delu Banjške planote. Del podolja med Svetim Lovrencem in 800 metrov visokim Slemenom je rodovitno Batovsko polje s kraško prstjo. Etimološko lahko za krajevno ime Báte zatrdimo, da izhaja iz osnove 'bet', ki je verjetno substratna, prevzeta iz imena antičnega ljudstva Veneti. Báte so fašisti preimenovali v Battaglia della Bansizza.

V 69. letu je na današnji dan leta 2005 v Ljubljani umrla legenda slovenske zabavne glasbe, Marjana Deržaj. Svojih začetkov pa se je tako spominjala.


Zadnji prispevki