Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

18.Junij: Na današnji dan leta 1815, v znameniti bitki pri Waterlooju premagana Napoleonova vojska

false
Bitka pri Waterlooju, Foto:Wikipedia

Danes se spominjamo znamenite bitke pri Waterlooju, v kateri sta leta 1815 britansko-nizozemska armada pod Wellingtonovim in pruska armada pod Bluchnerjevim vodstvom premagali Napoleonovo vojsko.

Na današnji dan leta 1880 se je v Trstu rodil Marij Osana, profesor elektrotehnike in izvedenec za telekomunikacije. Študiral je na tehnični visoki šoli na Dunaju, nato pa vodil tržaško pošto in telegraf. Pred fašizmom se je umaknil v Ljubljano, kjer je botroval prvi radijski postaji, ki so jo v Ljubljani odprli leta 1932. O izumih Marija Osane je inženir Jože Mastnak povedal:

V Dobravljah se je na današnji dan leta 1905 rodila publicistka Iva Breščak. Po trgovski šoli v Portogruaru je delala v Milanu. Objavljati je začela že leta 1923, predvsem novele in črtice. Pisala je tudi likovne ocene in pripravila katalog o slovenskih slikarjih ob njihovi razstavi v Milanu.

"Napadi Lahov ob Soči in na Tirolskem krvavo odbiti. Na Krnu boji med gorskimi četami. Neprestano uspešno prodiranje zveznih čet proti Lvovu. Srditi boji v Flandriji in na raznih točkah fonte so se končali z neznatnimi pridobitvami nasprotnikov," tako je petkova Edinost na današnji dan leta 1915 naslovila poročila z bojišč prve svetovne vojne.

V zgodnjih šestdesetih letih je jugoslovanski voditelj Tito utemeljil neuvrščeno zunanjo politiko. Na današnji dan leta 1960 je z egiptovskim predsednikom Gamalom Abdelom Naserjem obiskal koprsko tovarno Tomos. Prisluhnimo magnetofonskemu zapisu Miljutina Vesela:

Jágršče z majhnim gručastim jedrom ležijo v severnem delu Idrijskega hribovja. Sodeč po srednjeveškem zapisu iz leta 1377, se je ime prvotno glasilo Jágodišče. Občnoimenski pomen besede jágodišče je kraj, kjer rastejo jagode.

V Mariboru se je na današnji dan leta 1950 rodila pevka Neca Falk. Debitirala je s kaseto Mož naj bo doma leta 1972, ko je z Mladimi levi izdala tudi ploščo Spomini. Sledila je plodna solistična kariera, ko se je posvečala petju šansonov, balad, otroških pesmi in muzikalov. Zaslovela je s kabaretom Mačja godba ter kaseto Maček Muri in Muca Maca, ki je izšla leta 1984.


Zadnji prispevki