Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

18. oktober: Italijanska vojska je na današnji dan leta 1915 na soški fronti začela 3. ofenzivo

Soška fronta Foto: MMC RTV SLO

Italijanska vojska je na današnji dan leta 1915 na soški fronti začela 3. ofenzivo, s katero je želela osvojiti Gorico. "Na soški fronti razvijajo Italijani zopet živahnejše delovanje. Tudi sinoči je prišlo v severozapadnem odseku doberdobske planote do ljutejših bojev. Drugače na Primorskem in v tirolskem mejnem ozemlju topovski boji," je pisala tržaška Edinost.

Na današnji dan leta 1741 se je rodil francoski pisatelj in general Pierre Choderlos de Laclos. Njegova Nevarna razmerja so verjetno najslavnejši pisemski roman vseh časov.

Na današnji dan leta 1851 je bil prvič objavljen roman Moby Dick Hermana Melvilla. Objavili so ga v Londonu pod naslovom The Whale.

Na današnji dan leta 1859 se je v Parizu rodil francoski filozof in začetnik nove metafizike Henri Bergson. V središču njegove filozofije je pojem časa. Leta 1927 je prejel Nobelovo nagrado. Pomembnejša dela so: Esej o neposrednih podatkih zavesti, Materija in spomin, Esej o smehu, Ustvarjalna evolucija in Dva vira morale in religije.

Na Veliki otavi pri Šempasu je bil na današnji dan leta 1868 tretji slovenski tabor, na katerem se je zbralo približno 10 000 ljudi. Na dan tabora je uprava Gorice prepovedala prehod mesta, vojska in žandarmerija je bila v pripravljenosti, dovoljena pot do Šempasa je bila natančno določena. Nekdanji predsednik Kluba goriških študentov France Gorkič je takole pripovedal o bogati narodni prebuji na Goriškem, ki jo je sprožil tabor:

V Kranju je na današnji dan leta 1869 umrl pesnik Simon Jenko. Gimnazijo je najprej obiskoval v Novem mestu, končal pa jo je v Ljubljani. V Vajah je objavil več pesmi, sodeloval je v Novicah in Slovenskem glasniku. V t. i. 'ljubljanskem' obdobju je pisal domoljubne pesmi, v Celovcu pa je pisal čustveno globoke pesmi. Njegovo neizpolnjeno življenje, za katero naj bi bilo krivo nezakonsko rojstvo in ljubezen do Mandelčeve sestre Marije, je popisal Ivan Pregelj v psihološkem biografskem romanu Šmonca.

Na današnji dan leta 1911 je umrl francoski psiholog in izumitelj prvega uporabnega testa inteligentnosti Alfred Binet. Njegov prvotni načrt pri sestavi lestvice je bilo ugotavljanje, kateri učenci in študentje potrebujejo pomoč pri učenju. Skupaj s sodelavcem Theodorjem de Simonom je objavil popravke testa v letih 1908 in 1911. Po njegovi smrti je testa popravil še Lewis M. Terman z univerze Stanford leta 1916. Ta popravek testa, ki ga imenujemo Stanford-Binetov inteligenčni test, bolj znan kot IQ-test, še vedno uporabljamo pri ugotavljanju IQ-ja.

Na današnji dan leta 1912 se je začela prva balkanska vojna.

Na današnji dan leta 1922 je bil ustanovljen BBC - British Broadcasting Company. Sprva so ustanovili le londonski radio, ki se je leta 1927 preimenoval v BBC. Prostore so imeli na Savoy Hillu v Londonu in prvič so oddajali 14. novembra. Prvi napovedovalci so morali obleči smoking, kadar so obveščali poslušalce, kajti generalni direktor je bil prepričan, da bi postali preveč domači, če bi pri tako pomembnem delu nosili navadne obleke.

Leta 1931 je umrl ameriški izumitelj Thomas Alva Edison. Bil je samouk, proslavil pa se je s pomembnimi izumi s področja telegrafije. Med Edisonovimi številnimi iznajdbami so fonograf, predhodnik gramofona, megafon in akumulator.

Na današnji dan leta 1943 se je rodil slovenski ekonomist in politik Andrej Bajuk. Leta 2000 je za sedem mesecev prevzel vodenje slovenske vlade. Revija The Banker ga je leto pozneje razglasila za finančnega ministra leta v Evropski uniji. Umrl je 16. avgusta 2011.

Klaus Fuchs je na današnji dan leta 1945 Sovjetski zvezi predal načrte ameriške atomske bombe, Primorski dnevnik pa je tako povzel komentar budimpeštanskega dnevnika Sabad Nep: "Trst bi ostal v rokah Italije mrtvo mesto. Ne smemo pozabiti, da je v interesu Češkoslovaške, Avstrije, Madžarske, ki tako teže k Trstu in nimajo morskega pristanišča, da pripade Trst k Jugoslaviji."

V Ljubljani je na današnji dan leta 2005 umrla igralka Angelca Hlebce. V svoji dolgoletni karieri je bila članica več gledaliških hiš, od Prešernovega gledališča, Slovenskega ljudskega gledališča in nato Drame Ljubljana. Zaigrala je še v vrsti slovenskih filmov. Prisluhnimo odlomku spominske oddaje Alena Jelena Dvignjena zavesa:

V Celju se je na današnji dan leta 1965 rodila pevka in igralka Vita Mavrič. Poje šansone in kabaretne songe. Leta 1995 je ustanovila Cafe-teater in uspela tudi kot avtorica kabareta Ne smejte se, umrl je klovn. Nastopala je tudi v muzikalih. Prisluhnimo odlomku oddaje Radio live, ko je decembra leta 2003 Vita Mavrič nastopila s skupino Akord na dvorcu Vogrsko:

Leta 2013 smo v Multimedijskem centru predstavili prenovljeno storitev RTV 4D, ki omogoča ogled televizijskih in radijskih programov v živo, arhiv oddaj in prispevkov ter podroben RTV-spored.

Leta 1926 se je rodil ameriški kitarist in pevec Charles Edward "Chuck" Berry.


Zadnji prispevki