Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

20.Oktober: Na današnji dan leta 1740 je Marija Tereza, hči cesarja Karla VI., zasedla avstrijski prestol.

false
Foto: Marija Tereza, Vir: Wikipedia

Na današnji dan leta 1740 je Marija Tereza, hči cesarja Karla VI., zasedla avstrijski prestol, zatem ko ji je oče s pragmatično sankcijo že leta 1713 zagotovil nasledstvo. Kot edina ženska vladarka v 650-letni zgodovini habsburške dinastije je načrtno izvajala reforme v upravi, davčnem sistemu in organizaciji vojske.

"Mačva je večinoma zavzeta. Naše čete zasedle Obrenovac. Bolgari so zavzeli prvo utrjeno črto vzhodno od Pirota ter prodirajo proti Zaječarju in Knjaževcu. V Solunu se izkrcavajo ogromne čete in množine municije. Italija se udeleži četverozvezne akcije na Balkanu," tako je na današnji dan leta 1915 poročala tržaška Edinost.

V Velikih Laščah se je na današnji dan leta 1920 rodil pesnik in dramatik Jože Brejc. V Ljubljani je študiral primerjalno književnost, v partizanih pa je vodil Radio Osvobodilne fronte. Leta 1949 je bil na montiranem političnem procesu obsojen na 12-letno zaporno kazen, po treh letih pa je bil izpuščen. Zatem je študiral dramaturgijo in 15 let vodil kabinet Josipa Vidmarja. Prve pesniške objave Jožeta Javorška, kot se je umetniško imenoval Jože Brejc, segajo že v predvojni čas. Prva knjižna izdaja pa je bila Partizanska lirika. V arhivu hranimo Brejčevo pričevanje o Trubarju v rodni vasi:

Rút je gručasto naselje, do začetka 19. stoletja imenovano Nemška Kritnica. Sprva se je z imenom Nemški Rut označevalo vseh 13 vasi, ki so nad zgornjim delom Baške grape nastale v času tirolske kolonizacije v 13. stoletju. Občnoimenski pomen besede 'rut' je rovt, to je travnik na nekdaj izkrčenem zemljišču v hribovitem svetu. Beseda je prevzeta iz srednjevisokonemške besede 'rut' v pomenu 'krčevina'. Rút so fašisti leta 1923 preimenovali v Rutte di Gracova.

Slab teden pred 76. rojstnim dnem je na današnji dan leta 2005 za posledicami raka na Golniku umrl pesnik, dramatik in esejist Dane Zajc. Leta 1951 je bil zaprt in izključen iz gimnazije; slednjo je kasneje sicer končal zasebno, ni pa mu bil dovoljen vpis na univerzo. V Pionirski knjižnici je kot knjižničar delal od sredine 50-ih let do upokojitve leta 1989. Slovensko literaturo je zaznamoval že s pesniškim prvencem Požgana trava leta 1958. Prisluhnimo Danetu Zajcu v recitaciji pesmi Kepa pepela:


Zadnji prispevki