Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

22. januar: Rodil se je ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran

alojz uran, foto: wiki
Alojz Uran se je rodil 22. januarja 1945 v Spodnjih Gameljnah, v župniji Šmartno pod Šmarno goro. Bil je zadnji - tretji otrok kmečkih staršev. Foto: Wiki Commons

Francoski matematik in fizik Andre-Marie Ampere, ki se je rodil na današnji dan leta 1775, se je do najpomembnejšega odkritja dokopal, ko je leta 1820 odkril temelje elektrodinamike. Ta je odprla pot elektroniki. Po Amperu smo poimenovali enoto za merjenje jakosti električnega toka.

V Ljubljani je na današnji dan leta 1880 umrl duhovnik, misijonar, sadjar in ameriški pionir Franc Pirc. Do leta 1835 je služboval na Kranjskem, kjer je po veliki lakoti spoznal pomen sadja in izdal knjigo Kranjski vrtnar. Zatem je kot misijonar v Ameriki ustanovil več novih mest in naselij, deloval pa je tudi med Indijanci. Po njem se imenuje mesto Pierz v Minnesoti.

Na današnji dan leta 1880 se je v Ljubljani rodil sodar, uradnik, publicist in politik Albin Prepeluh. O političnem delu Albina Prepeluha podrobneje zgodovinar Franc Rozman.

"V Galiciji in na Poljskem artiljerijski boji, sicer ničesar posebnega", tako je tržaška Edinost naslovila novice z bojišč na današnji dan leta 1915. "Trajno deževje je onemogočilo večje bojne akcije med obrežjem in kanalom La Bassee."

V Spodnjih Gameljnah se je na današnji dan leta 1945 rodil ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. Po študiju teologije je bil v duhovnika posvečen leta 1970. Čez tri leta je v Rimu magistriral. Bil je rektor malega semenišča v Ljubljani. Leta 1993 je postal škof, 25. oktobra leta 2004 pa je bil imenovan za ljubljanskega nadškofa in metropolita. Prisluhnimo odlomku pogovora Tomaža Dimica z Alojzom Uranom. Papež Benedikt šestnajsti je 28. novembra 2009 sprejel odstop ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana.

Béla je večkrat vodno ime in šele drugotno krajevno ime. Béla je gručasta vasica v Zgornjih Goriških Brdih. Leži na južnem pobočju slemena med potokom Kožbanjščkom in Belskim potokom.


Zadnji prispevki