Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

22. november: Na današnji dan leta 1830 je umrl Pavel Knobl

Tomaj, rojstni kraj učitelja, pesnika in skladatelja Pavla Knobla. Foto: Wikipedia

Danes se spominjamo avtorja prve posvetne pesniške zbirke na Slovenskem. V Tomaju je na današnji dan leta 1830 umrl učitelj, pesnik, orglar in skladatelj Pavel Knobl, delal je v Postojni, Višnji Gori, Ribnici, Tomaju in Kranju, kjer je leta 1801 izdal zbirko Shtiri pare kratkočasnih Novih pesmi. V epigramu Bukve jiz Krajna jih je Valentin Vodnik zavrnil z besedami: "Bukve iz Krajna polne drekanja," o čemer podrobneje profesor Vojko Gorjanc: Pavel Knobl je v rokopisu zapustil zvezek cerkvenih pesmi in skladbo Missa simplex. Ob 250-letnici rojstva so v rodnem Orehku ponatisnili zbirko in izdali zbornik o Knoblu, na predstavitvi je sodeloval tudi Boštjan Gorenc -Pižama:

V Dornberku se je na današnji dan leta 1900 rodil veleposestnik Anton Šinigoj. Zrasel je v dninarski družini in se po poroki odpravil v Argentino. Leta 1938 si je tam kupil posestvo, čez 18 let je že imel 100 hektarjev sadovnjaka v polni rodnosti z najmodernejšimi napravami za embalažo. Bil je tudi prvi hmeljar v Argentini.

Na današnji dan leta 1915 se je začela bitka za Ktezifon, s katero so turške enote ustavile britansko ofenzivo v Mezopotamiji.

Delavsko prosvetno društvo Svoboda v Ilirski Bistrici je na današnji dan leta 1964 praznovalo stoto obletnico delovanja. Tedaj je Angel Bertok pred mikrofon povabil ravnatelja osnovne šole, Franceta Muniha:

V Murski Soboti se je na današnji dan leta 1925 rodil animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser Miki Muster. Po končani gimnaziji se je vpisal na Likovno akademijo v Ljubljani, kjer je dokončal študij kiparstva. Od leta 1952 do leta 1973 je bil zaposlen kot novinar Slovenskega poročevalca, od leta1974 je ustvarjal kot svobodni umetnik, pretežno v Nemčiji. Ko je leta 2014 prejel Prešernovo nagrado je o znamenitih stripih Zvitorepcu, Lakotniku in Trdonji povedal: Umrl je 7. maja 2018 v Ljubljani.

Atlet Emil Zatopek, eden največjih športnikov vseh časov, je na današnji dan leta 2000 preminil v praški bolnišnici. Prvo zlato olimpijsko medaljo je osvojil leta 1948 v Londonu, v teku na 10 kilometrov, štiri leta pozneje je v Helsinkih dosegel edinstvene zmage na pet in deset kilometrov ter v maratonu. Leta 1966 je sodeloval na mednarodnem filmskem festivalu Šport in turizem v Kranju, ko je tako opisal svoje poglede na tedanjo sodobno atletiko:

Na današnji dan leta 1710 se rodil Wilhelm Friedmann Bach, najstarejši sin znamenitega Johanna Sebastiana Bacha. Bil je eden največjih organistov svoje dobe.

Na današnji dan leta 2004 je irska zasedba U2 posnela videospot za pesem 'All Because Of You'. Posnela ga je med vožnjo na odprtem tovornjaku po ulicah Brooklyna v New Yorku. Snemalni dan so fantje zaključili z mini koncertom pod Brooklynskim mostom.


Zadnji prispevki