Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

22. oktober: Na današnji dan leta 1830 je umrl Pavel Knobl

false
Foto:Shtiri pare kratkočasnih novih pesmi (1801), Vir: Wikipedia

V Tomaju je na današnji dan leta 1830 umrl pesnik, skladatelj in učitelj Pavel Knobl. Kot učitelj, organist in cerkovnik je služboval v Postojni, Kranju, Višnji gori, Ribnici in Tomaju. Leta 1801 je v Kranju izdal Štiri pare kratkočasnih Novih pesmi, ki so, pred Vodnikovimi Pesmimi za pokušino, prva samostojna zbirka slovenskih posvetnih pesmi. Zbirka sodi v bukovniško literaturo.

"Boji ob soški fronti so se razširili. Včeraj opoldne se je pričel proti našim postojankam na Krnu, v tolminskem predmestju, pri Kanalu in Plavata ter proti goriškemu predmostju in doberdobski planoti močan sovražni topovski ogenj, ki je z veliko silovitostjo trajal do večernih ur, v posameznih odsekih pa tudi ponoči," je na današnji dan leta 1915 pisala tržaška Edinost.

V Kobaridu so na današnji dan leta 2010 priredili slovesnost ob 20. obletnici Kobariškega muzeja, o čemer je je poročal Milan Štulc:

V Ljubljani je na današnji dan leta 2010 v 102. letu umrla likovna in lutkovna umetnica Mara Kralj. Leta 1928 je končala tehnično srednjo šolo v Ljubljani na oddelku za keramiko. Slikarsko se je izpopolnjevala v Parizu in Italiji, v oblikovanju filmskih mask in lutk pa v Pragi. Od leta 1947 je delala kot maskerka pri Triglav filmu, kasneje pa je oblikovala lutke in maske v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Prisluhnimo odlomku oddaje Naši umetniki pred mikrofonom iz leta 1999:

V Parizu je na današnji dan leta 1935 umrl skladatelj, etnomuzikolog Soghomon Gevorki Soghomonjan - Komitas Vardapet. V Berlinu je študiral zgodovino filozofije glasbe in kasneje zbral približno 3 tisoč ljudskih pesmi, ki jih je priredil za pevske zbore.


Zadnji prispevki