Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

23. februar: V Pazinu se rodi Pier Antonio Quarantotti Gambini

false
Pier Antonio Quarantotti Gambini, foto: Wiki Commons

Z začetkom tiskanja Biblije se je v Mainzu na današnji dan leta 1445 začela Gutenbergova doba, čeprav so že prej tiskali knjige na Kitajskem in v Koreji. Johann Gutenberg je izumil tisk s pomočjo premikajočih črk.

V Pazinu se je na današnji dan leta 1910 rodil pisatelj in novinar Pier Antonio Quarantotti Gambini. Družina se je preselila v Semedelo pri Kopru, kjer je končal gimnazijo, zatem pa je v Torinu končal pravo in začel dopisovati v tamkajšnji dnevnik La Stampa. Med drugo svetovno vojno je v Trstu vodil knjižnico, zatem v Benetkah Radio Venezia Giulia. Zaslovel je leta 1947 z romanom L'onda dell'incrociatore. O vplivu istrskih korenin na bogat opus Pier Antonia Quarantottija Gambinija podrobneje profesorica Nives Zudič Antonič.

Britanska kraljeva mornarica je na današnji dan leta 1915 zasedla egejski otok Lemnos, od koder so pregnali turške enote. Edinost je povzela poročila o nemški zmagi pri Mazurih: "Deutsche tageszeitung pravi: Popolno uničenje desete ruske armade dokazuje, da je na ruski strani po tej bitki izgubljenih več nego 200 tisoč mož."

Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 objavil Dnevno povelje štaba IX. Korpusa narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Jugoslavije, ki sta ga podpisala politkomisar Viktor Avbelj in vršilec dolžnosti komandanta, podpolkovnik Jože Borštnar: "Borci, podoficirji, oficirji in politkomisarji - Bratska Rdeča armada praznuje danes 27 let svoje slavne preteklosti. Skupaj z Rdečo Armado in našimi velikimi zavezniki hočemo naprej do popolnega uničenja razbojniškega nacifašizma!"

Búje so gručasto naselje v dolini Reke pod železniško progo Pivka-Divača. Slovensko ime je lahko nastalo iz tega pozabljenega furlanskega občnega imena prek množinskega prebivalstvenega imena Bujane v pomenu prebivalci kotanje. Zanimivo, da se istrski kraj Buje omenja v Istrskem razvodu iz leta 1275 kot Bule, prebivalce so imenovali Bulci. Slovenski priimek Bulc je razširjen predvsem na Dolenjskem, in bi bil lahko izvorno vzdevek za priseljenca iz hrvaških Buj.


Zadnji prispevki