Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

23. maj: Rodil se je zgodovinar, arheolog in politik Pietro Kandler

false
Po dokončani osnovni šoli v Trstu in srednji v Kopru, je študiral pravo na Dunaju, v Padovi in v Pavii, kjer je diplomiral. Foto: Wiki Commons

V Trstu se je na današnji dan leta 1805 rodil zgodovinar, arheolog in politik Pietro Kandler. Ob jubileju so v Piranu leta 2009 pripravili posvet, prisluhnimo Salvatorju Žitku.

Na današnji dan leta 1915 je Italija vstopila v prvo svetovno vojno na strani Antante, odprla se je avstrijsko-italijanska fronta od Tirolske do Jadranskega morja. Vrhovni štab v Rimu je načrtoval bliskovit napad.

Na današnji dan leta 1920 je v Celovcu umrl avstroogrski maršal Svetozar Borojevič von Bojna. S svojimi enotami je Borojević uspešno odbil enajst italijanskih ofenziv, kar mu je prineslo neuradni naziv »Soški vitez«. Podrobneje o njem publicist Miro Simčič.

'Luna vaša, zlata naša,' tako je odmevalo geslo goriškega transparenta v Hali Tivoli, ko je jugoslovanska državna reprezentanca na današnji dan leta 1970 osvojila šesti naslov svetovnega prvaka. Prisluhnimo arhivski izjavi kapetana Iva Daneva.

Na današnji dan leta 1974 se je v Kopru rodil, odraščal pa v Podgradu, košarkar Goran Jagodnik. Svojo življenjsko odločitev je po uspešnem nastopu za slovensko reprezentanco na evropskem prvenstvu v Beogradu leta 2007 v oddaji Pod dresom tako opisal

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1936 rodila pevka Marjana Držaj. V zlatih šestedestih letih je posnela celo vrsto uspešnic. Leta 1964 je na Slovenski popevki zapela Sepetovo Poletno noč in zmagala. Leta 2000 je o uspešnici povedala.


Zadnji prispevki