Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

26. marec: Rodil se je zborovodja, učitelj in radijski producent Ivan Tavčar

false
Na današnji leta 1940 se je rodil zborovodja, učitelj in radijski producent Ivan Tavčar. Foto: primorske.si

Leta 1511 je potres na Idrijskem, magnituda je dosegla stopnjo 7,90, terjal med 12.000 in 15.000 smrtnih žrtev. Gre za najmočnejši potres, ki je prizadel slovensko območje.

Leta 1827 je na Dunaju umrl eden največjih glasbenikov vseh časov, nemški skladatelj Ludwig van Beethoven. Napisal je devet simfonij, pet klavirskih koncertov in 17 godalnih koncertov.

Ep o Gilgamešu, najpomembnejše delo babilonsko-asirske umetnosti, je nastal okoli leta 1700 pred našim štetjem. Iskanje nesmrtnosti se ni posrečilo niti legendarnemu princu Gilgamešu, ki je bil dve tretjini bog in tretjino človek. Z epom je povezano tudi ime arheologa amaterja Georga Smitha, ki se je rodil na današnji dan leta 1840 v Londonu.

V Petrogradu je na današnji dan leta 1805 umrl matematik, arhitekt in tehnik ter neuradni general jezuitskega reda v Rusiji Gabriel Gruber. Njegovo najbolj znano delo pri nas je prekop, s katerim je kot predavatelj mehanike in hidravlike na ljubljanskem liceju leta 1772 pospešil odtok Ljubljanice in s tem poskrbel za sistematično izsuševanje barja.

"Zadovoljivi uspehi v Galiciji in Karpatih, Zopet bomabardiranje Dardanel," tako je večerna Edinost na današnji dan leta 1915 povzela poročila s položajev v prvi svetovni vojni.

26. marca 1945 se je končala najbolj krvava bitka za japonsko trdnjavo Iwo Jima. Bitka je zahtevala skoraj sedem tisoč žrtev na ameriški strani, več kot 19 tisoč pa je bilo ranjenih. Na japonski strani je preživelo 1.083 vojakov, umrlo pa jih je okoli 22 tisoč.

Leta 1954 so v ZDA izvedli prvo operacijo na odprtem srcu.

V Ivanj Gradu se je na današnji leta 1940 rodil zborovodja, učitelj in radijski producent Ivan Tavčar. Po končani Višji pedagoški šoli je učil na koprski osnovni šoli Pinka Tomažiča. Leta 1971 se je zaposlil kot snemalec na naši radijski postaji, zatem je vrsto let delal kot vodja izvedbe, delovno kariero pa je sklenil kot producent v glasbeni redakciji. Že od dijaških letih je tudi zborovodja, sedaj, ko je v pokoju, pa je eden glavnih organizatorjev zborovske revije Primorska poje. Ob 50. obletnici Radia Koper se je tako spominjal tekmovanja glasbenih posnetkov jugoslovanskih radijskih postaj Taktons v Novem Sadu.

Leta 1995 je začel veljati schengenski sporazum, ki je odpravil nadzor na državnih mejah med Belgijo, Francijo, Nemčijo, Luksemburgom in Nizozemsko. Prostemu pretoku ljudi, ki jih nič več ne ovirajo pregledi na mejah, se je v naslednjih 15 letih pridružilo še 17 članic Evropske unije, med drugim 21. decembra 2007 tudi Slovenija.

Na današnji dan leta 2000 je na predsedniških volitvah v Rusiji zmagal Vladimir Putin, ki ga je leta 2008 nasledil Dimitrij Medvedjev.

Leta 2015 se je mnogo prezgodaj ustavilo veliko srce prijateljice, kolegice, mentorice, novinarke, urednice in voditeljice Špele Šipek.

Leta 1944 se je rodila ameriška pevka in nekoč članica zasedbe Supremes Diana Ross.

Leta 1948 se je rodil ameriški glasbenik in član skupine Aerosmith Steven Tyler.


Zadnji prispevki