Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

27. februar: Rodila se je sopranistka Vilma Bukovec

false
Po 40. letih aktivnega petja se je leta 1982 poslovila z odra ljubljanske Opere, kjer je dolgo časa veljala za primadono. Foto: Wiki Commons

V Dobrli vasi na Koroškem je na današnji dan leta 1840 umrl pesnik in preroditelj Andrej Jug, po rodu iz Solkana. Po končanem bogoslovju je kaplanoval v lavantinski škofiji. Pridružil se je gibanju škofa Slomška, ki je objavil več njegovih pesmi.

Edinost je na današnji dan leta 1915 tako poročala na prvi strani: "Delni uspehi v Galiciji; Bombardiranje Dardanel se nadaljuje; Francoski rušilec torpedovk "Dague" se je potopil pri Baru". Tržaški dnevnik je v večerni izdaji poročal tudi o posledicah nemške blokade v Veliki Britaniji: "Iz Londona se javlja: Vkrcavanja v velikem slogu se ne vrše več. Ladje je težko dobiti. Voznine se višajo. Trg je zelo napet."

Na današnji dan leta 1925 je Adolf Hitler, ki so ga predčasno izpustili iz zapora po propadlem puču v Münchnu v Berlinu, ustanovil Nacinalsocialistično nemško delavsko stranko, pred to je že ustanovil Zaščitne skupine Schutzstaffell, SS.

Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 objavil tudi naslednjo Tanjugovo novico, tokrat iz Južnoprimorskega okrožja: "S precejšnjo zamudo smo izvedeli, da je bil 6. januarja v Ilirski Bistrici izvršen bombni atentat na znanega Hitlerjevega špijona, izdajalca, bivšega ministra Nedičeve vlade, Dimitrija Ljotiča, ki je v bivši Jugoslaviji vodil fašistično organizacijo Zbor. Kakor pravijo četniški oficirji sami, je bil atentat izvršen od njihovih lastnih vojakov. Za atentarjem ni sledu. Ljotič je bil ranjen, vendar je ostal pri življenju".

Búkovje je gručasto naselje na severnem robu flišne Spodnje Pivke. Etimološko je ime Búkovje izpeljanka iz pridevnika búkov, ki izhaja iz imena znanega drevesa. Ime je znano tudi pri drugih Slovanih, iz iste osnove so v Sloveniji še številna krajevna imena z izpeljankami kot naprimer Búkovci, Búkovšek, pa tudi Búkovžlak. Fašisti so Búkovje preimenovali v Bucúie.

V Trebnjem se je na današnji dan leta 1920 rodila sopranistka Vilma Bukovec. Po maturi na novomeški gimnaziji je v Ljubljani študirala pravo in glasbo. Fašistične oblasti so jo leta 1942 internirale, po vrnitvi pa je od leta 1944 pela v zboru ljubljanske opere. Prisluhnite, kaj je leta 1981 menila o svoji poti od zborovske pevke do solistke.


Zadnji prispevki